Palkkatietämyksellä lisäät palkankorotuksesi mahdollisuuksia sekä tasa-arvoa  

Palkka on hyvin oleellinen osa työsuhdetta, mutta siitä puhuminen saattaa tuntua vaikealta ja jännittävältä etenkin uran alkuvaiheilla, kun oma rooli työelämässä hakee uomiaan. Hyviä ja huonoja uutisia: palkasta oppii puhumaan vain puhumalla palkasta. Palkkatietämystä kannattaa kartuttaa heti uran alkupuolella, niin olet jo hyvissä ajoin varautunut keskustelemaan rahasta!

Palkka nousee keskusteluun ainakin uutta työtä aloittaessa, mutta sen lisäksi palkasta kannattaa jutella esihenkilön kanssa noin kerran vuodessa, esimerkiksi kehityskeskusteluissa. Palkka tulisi ottaa keskusteluun myös silloin, jos työtehtäväsi tai vastuusi muuttuvat merkittävästi. Valmistaudu palkkakeskusteluun huolella etukäteen.

Palkasta puhumista kannattaa harjoitella ystävien ja kollegojen kanssa, jotta se sujuu luontevasti. Kysy rohkeasti muiden palkoista ja ole valmis kertomaan myös oma palkkasi. Huomioi kuitenkin, että joillekin palkasta puhuminen voi olla sensitiivinen aihe. Oma tiedustelu kannattaakin muotoilla kunnioittavasti ja ymmärtää, jos toinen ei olekaan omaa palkkaansa valmis kertomaan.

Mitä enemmän palkasta keskustelet, sitä paremmin opit ymmärtämään oman alasi palkkausta ja sinun on helpompi asettaa toiveita omalle palkallesi ja palkkakehityksellesi. Tätä on palkkatietämys.

Palkkaan vaikuttaa ennen kaikkea työn vaativuus, mutta myös työntekijän osaaminen ja kokemus, organisaation koko sekä palkanmaksukyky. Kannattaakin miettiä työnkuvasi sisältöä vastuiden ja oman osaamisen kehittymisen kautta. Mieti tehtävänkuvasi lisäksi itseäsi työntekijänä: onko sinulla jotakin erityisosaamista sekä miten sinusta on hyötyä työnantajalle?

Ensimmäisen oman alan työn kohdalla palkka saattaa tuntua suurelta hajanaisten kesätyökokemusten jälkeen. Kannattaakin kysyä Specialta apua palkkatoiveen määrittelyyn, ettet hinnoittele työtäsi alakanttiin. Ensimmäinen työ saattaa olla myös niin kutsuttu entry level -tehtävä, joka sisältää enemmän suorittavia tai avustavia tehtäviä. Tällöin myös palkka on hieman alhaisempi. Älä pelästy sitä! Tällainen paikka on oiva askel kohti asiantuntijatehtäviä, joihin sinun voi olla helpompi päästä tulevaisuudessa.

Tärpit palkkatietämyksen kasvattamiseen:

  • Harjoittele palkasta puhumista ja ota se rutiiniksi esimerkiksi kehityskeskusteluissa.
  • Kysy esihenkilöltäsi, mistä oma palkkasi koostuu ja miten voisit korottaa palkkaasi.
  • Kysy kollegoilta ja kavereilta heidän palkkojaan. Kasvata näin käsitystäsi palkoista erilaisissa organisaatioissa ja tehtävissä.
  • Muista että palkka voi koostua rahapalkan lisäksi esimerkiksi lounasetuudesta tai muista eduista, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen.

Avoimuus on paras keino palkkatietämyksen kasvattamiseen ja epäoikeudenmukaisen palkan havaitsemiseen. Suomessa on ollut pitkään vallalla ajatus, ettei palkasta sovi puhua eikä varsinkaan kysellä, mutta onneksi tämä on jo muuttumassa. Pyri keskustelemaan rohkeasti palkoista, jotta tiedät, onko palkkasi linjassa muiden kanssa.

Tsemppiä palkasta puhumiseen!