Nuori nainen pipo päässä katsoo kiikareiden läpi

Timanttinen työhakemus – Miten taata pääsy työhaastatteluun?  

Vaikka työnhaku onkin muutoksessa ja uusia tapoja hakea töitä kehitetään koko ajan, pitää työhakemus silti edelleen pintansa työnhakudokumenttien kanssa. Työhakemuksen tarkoituksena on perustella, miksi sinä olisit paras valinta tehtävään ja näin taata pääsy haastatteluun. Työhakemusta kirjoittaessa voit myös oppia uusia asioita itsestäsi, kun pääset sanallistamaan omaa osaamistasi!

Työhakemuksen teko alkaa jo ennen kirjoitusohjelmiston avaamista

Suo ennen kirjoittamista hetki ajatukselle, mikä työhakemus oikeastaan on. Hakemuskirjeen tärkein tavoite on välittää motivaatiosi kyseistä paikkaa ja organisaatiota kohtaan sekä perustella, miksi juuri sinä olisit paras valinta. Tämän lisäksi työhakemus on myös ensimmäinen työnäytteesi työnantajalle, joten kiinnitä huomiota ohjeiden noudattamisen lisäksi omiin toimintatapoihisi. Jos kehut napakkaa ilmaisutaitoasi ja hyvää kieltä, varmista että nämä toteutuvat myös hakemuksessa  

Ensimmäinen vaihe työnhaussa on haettavaan organisaatioon tutustuminen sekä työpaikkailmoituksen tarkastelu. Piirrä mindmap organisaatiosta, työtehtävästä ja omasta osaamisesta; missä kohtaatte, missä haluat kehittyä ja mitä paikan kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia sinulla on, joita ei ilmoituksessa pyydetty? Kun olet tehnyt ajatustyön valmiiksi, on kirjoittaminen huomattavasti sujuvampaa. 

Muodoltaan työhakemus on maksimissaan sivun pituinen, kokonaisin lausein kirjoitettu teksti. Teksti on hyvin jäsennelty ja etenee tärkeimmistä käytännöllisempiin asioihin.  

Selkeä rakenne on kaiken A ja O

Hyvä jäsentely työhakemukseen on kolmijakoinen: motivaatio, osaaminen ja persoona. Työnantajan pitäisi olla valmis palkkaamaan sinut jo ensimmäisen lauseen perusteella, joten varmista hyvä ensivaikutelma. Näiden lisäksi alkuun kannattaa kirjata haettava tehtävä, sekä organisaation että sinun tietosi. 

Ensimmäisen kappaleen tärkein sisältö on motivaatiosi sekä tavoitteidesi sanoittaminen. Motivaatio paikkaa myös puutteita osaamisessa ja osoittaa, että sinussa on kehittymispotentiaalia tulevaisuudessakin. Herätä mielenkiinto ja kehu rohkeasti itseäsi! 

Toisen kappaleen tärkein sisältö on perustella osaamisesi kautta vahvuutesi haettavaan tehtävään ja organisaatioon. Sido CV:ssä esittelemäsi kokemus ja osaaminen yhteen työpaikan vaatimusten kanssa. Älä kuitenkaan toista CV:n sisältöä, vaan erittele vahvuutesi nimenomaan haetun tehtävän kautta ja työnantajan näkökulmasta. Miten sinusta on hyötyä työnantajalle? 

Kolmas kappale kertoo sinusta työntekijänä. Millainen työkaveri olet, mitä ehkä harrastat ja mitä itse toivot työyhteisöltä? Organisaatioihin haetaan usein tietyn osaamisprofiilin lisäksi tietyn tyylistä henkilöä, jolloin työpersoona voi nousta vahvuudeksi rekrytoinnissa.  

Työhakemuksen lopussa on käytännöllisyyksien paikka: esitä palkkatoive, jos sitä on pyydetty sekä kerro milloin voisit aloittaa tehtävässä. Kannattaa myös esittää toive haastatteluun pääsemisestä sekä kirjoittaa omannäköinen lopputervehdys.

Urakka huipentuu hakemuksen lähettämiseen!

Mikäli lähetät hakemuksesi sähköpostilla, kiinnitä huomiota saateviestiin. Kirjoita kivan sävyinen saate, johon voit nostaa vaikka pätkän työhakemuksestasi tai CV:stäsi sekä linkin mahdolliseen LinkedIn-profiiliisi. Jos olet ollut yhteyksissä rekrytoijaan puhelimitse, voit laittaa viestin alkuun viitteen lupaukseesi hakemuksen lähettämisestä. Tarkista vielä ennen lähetystä, että kaikki tarvittavat liitteet ovat mukana.  

Rautalankasäännöt työhakemuksen tekoon: 

  1. Ohjenuora ”Räätälöi, sanoita ja konkretisoi” pätee kaikkeen työnhakuun. Räätälöi työnhakudokumenttisi hakemaasi tehtävään ja sanoita vahvuutesi auki konkreettisten esimerkkien kautta.  
  2. Mieti haettavaa paikkaa ja kokonaisuutta. Mikä sopii tämän paikan tyyliin ja millaisen kokonaisuuden CV ja työhakemus muodostavat yhdessä?
  3. Noudata ohjeita! Toimi työpaikkailmoituksen ohjeiden mukaan mitä tulee hakemuksen muotoon, lähettämiseen ja sisältöön. 

Tarvitsetko apua, tuntuuko koko homma hankalalta? Ole yhteydessä Specian toimistoon, niin katsotaan hakemustasi yhdessä! Kurkkaa täältä myös vinkit työhaastatteluun valmistautumiseen ja vaikuttavan CV:n rakentamiseen