Specian jäsenmaksu on 1 % ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista (sisältäen lomakorvaukset, lomarahat ja luontoisedut) sekä työttömyyskassan maksamista etuuksista. Aikuiskoulutustukea saavat jäsenet maksavat myös 1 % jäsenmaksun, päivitäthän tiedon täällä. Vuoden 2021 alusta alkaen maksettavan jäsenmaksun suuruus on vähintään minimijäsenmaksun verran 8 euroa/kk palkansaajilta ja työttömyyskassa Erkon etuutta saavilta jäseniltä.

Jäsenmaksua ei makseta bonuksista, optioista, tulospalkkioista, päivärahoista, kilometrikorvauksista ja sivutoimisen yrityksen tuloista. Opiskelijajäsenet maksavat saamistaan palkkatuloista samaa 1 % jäsenmaksua. Jos opiskelu on päätoimista, eikä opiskelujen ohessa käydä töissä, opiskelija on vapautettu jäsenmaksusta.

Voit maksaa jäsenmaksun itse tai valtuuttaa työnantajan perimään jäsenmaksusi suoraan palkasta.

Lataa valtakirja

 

Lisätietoja jäsenmaksusta Akavan Erityisalojen sivuilta.

Minimijäsenmaksu

Mikäli sinulla ei ole ennakonpidätyksen alaisia palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia, jäsenmaksusi suuruus on 8 euroa kuukaudessa. Maksat minimimaksua myös silloin, jos olet töissä ja prosentuaalinen jäsenmaksusi jää alle 8 euron.

Minimijäsenmaksu on käytössä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa: olet perhevapaalla, saat apurahaa, olet palkattomalla sairaslomalla, saat kuntoutustukeasaat omaishoidontukea tai olet työtön ja saat Kelan etuutta.

Muistathan päivittää jäsentietosi saadaksesi minimimaksun!

Opiskelijat

Päätoiminen opiskelija on vapautettu jäsenmaksusta. Opiskelijajäsenet maksavat samaa yhden prosentin jäsenmaksua vain tehdystä työstä (esim. kesätyöt): ei palkkaa, ei jäsenmaksua. Jäsenmaksua ei makseta opintotuesta tai yleisestä asumistuesta.

Opiskelija maksaa prosentuaalista jäsenmaksua seuraavista tuloista:

 • ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista (sisältäen lomakorvaukset, lomarahat ja luontoisedut)
 • aikuiskoulutustuesta
 • työttömyyskassan maksamista etuuksista (opiskelu ansiopäivärahalla)

Jos saat aikuiskoulutustukea, päivitäthän tiedon täällä.

Ammatinharjoittajat ja yrittäjät

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien jäsenmaksu on 200 euroa vuodessa. Voit maksaa sen kertamaksulla tai 16,66€/kk. Jos liityt tai aloitat yritystoiminnan kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta.

Jos olet työsuhteessa oleva freelancer, maksat oman jäsenyhdistyksesi mukaista prosentuaalista jäsenmaksua. Työsuhteessa oleva freelancer voi liittyä Erityiskoulutettujen työttömyyskassaan.

Jos teet freelancertöitä toimeksiantosopimuksella, maksat saman vuosijäsenmaksun kuin ammatinharjoittajajäsen eli 200 euroa vuodessa (kertamaksu tai 16,66 €/kk). Toimeksiantosopimuksella työskentelevä freelancer ei voi liittyä Erityiskoulutettujen työttömyyskassaan.

Eläkeläiset

Eläkeläisten jäsenmaksu maksetaan kerran vuodessa, jolloin maksu on 96 euroa (70 euroa vuonna 2019). Jos jäät eläkkeelle kesken vuotta, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta 8€/kk (5,83€/kk vuonna 2019).

Näin huolehdit jäsenmaksun maksamisesta!

Voit maksaa jäsenmaksun kätevästi jäsenen verkkoasioinnissa tai pyytää työnantajaasi huolehtimaan jäsenmaksun maksamisesta tulostettavalla valtakirjalla. Yksi kopio valtakirjasta palautetaan Akavan Erityisalojen toimistoon, toinen jää työnantajallesi ja kolmas itsellesi. Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko ry:n maksamista etuuksista Erko perii jäsenmaksun automaattisesti.

1. Päivitä jäsentietosi

Muistathan huolehtia siitä, että jäsentietosi ovat ajan tasalla Akavan Erityisalojen verkkoasioinnissa ja päivittää tietoja, jos siirryt uuteen työpaikkaan. Näin pystymme myös parhaiten huolehtimaan edunvalvonnastasi!

Jos olet kirjautumassa ensimmäistä kertaa sähköiseen jäsenpalveluun, klikkaa ”Kirjaudutko ensimmäistä kertaa tai unohditko salasanasi?” ja valitse itsellesi salasana 15 minuutin sisällä.

2. Maksa jäsenmaksu

Jäsenmaksun maksamiseen sinulla on kaksi toimintavaihtoehtoa:

 • Voit maksaa jäsenmaksun helposti verkkoasioinnissa.
  • Valitse etusivun vasemmasta valikosta kohta jäsenmaksut.
  • Jäsenmaksusivulta näet, kuinka paljon jäsenmaksuja olet tänä vuonna maksanut.Valitse Jäsenmaksu-sivun oikealla laidalta aika, jolta haluat maksaa jäsenmaksut.
  • Täytä bruttoansiot-kohtaan bruttopalkkasi, jonka olet kyseisellä ajanjaksolla saanut.
  • Järjestelmä laskee sinulle automaattisesti jäsenmaksun suuruuden, jonka näet hieman alempaa maksukohdassa.
  • Klikkaa ”siirry maksamaan” ja käytä Paytrailia maksaaksesi maksun omasta pankistasi.
 • Voit myös jättää jäsenmaksun työnantajasi huolehdittavaksi.
  • Se onnistuu, kun tulostat ja allekirjoitat valtakirjan, jonka voit toimittaa täytettynä työnantajallesi.
  • Voit tulostaa valtakirjan myös esitäytettynä jäsenen verkkoasioinnista, kun jäsentietosi ovat ajantasalla.

Lisää ohjeita maksuun löydät Akavan Erityisalojen sivuilta.

Jäsenmaksut näkyvät sinulla automaattisesti verovähennyksinä!

Tiesithän, että jäsenmaksusi on automaattisesti verovähennyskelpoinen? Maksat siis todellisuudessa 55 % vuoden aikana kertyvistä jäsenmaksuista. Akavan Erityisalat ilmoittaa tiedot kerran vuodessa veroviranomaiselle.

Kysyttävää jäsenmaksuun liittyen?

Akavan Erityisalojen jäsensihteerit auttavat jäsenmaksuun liittyvissä asioissa.

Puhelin: 0800 135 370
Puhelinaika ti-to klo 9–14
Sähköposti: jasenpalvelut@akavanerityisalat.fi

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin!

Suosittele Speciaan liittymistä ystävillesi – jokaisesta uudesta jäsenestä saat upean palkinnon!

Suosittele jäsenyyttä!