Miten rakentaa välittävää ilmapiiriä työpaikalla?

Kysyimme aikaisemmin Heltin työpsykologi Mari Laarilta, mikä asiantuntijaa kuormittaa. Laarin mukaan jaksaminen työelämässä on monen tekijän summa, sillä jokainen meistä kokee kuormitusta hyvin erilaisista asioista. Omaa jaksamista tukevat asiat voivat vaihdella työyhteisön jäsenten välillä eri tavoin. Esimerkiksi toiselle paras tapa palautua työpäivän aikana on viettää hetki hiljaisuudessa, kun samaan aikaan toinen rentoutuu kahvikupin äärellä toisten seurassa. 

Yksilöllisten tarpeiden huomioiminen työyhteisössä ei ole aina helppoa, varsinkin jos työyhteisön kollektiivinen hyvinvointi tai omat voimavarat ovat koetuksella. Miten jaksamisesta voisi puhua työpaikalla? Miten voit itse rakentaa välittävää työilmapiiriä?

Koko työyhteisön hyvinvointiin voi jokainen työyhteisön jäsen vaikuttaa. Kun työyhteisössä voidaan yhdessä hyvin, työt sujuvat, yhteistyön tekeminen tuntuu luontevalta ja inspiroivalta. Lisäksi omien työtehtävien parissa kokee työn imua ja yleisesti ottaen ihmiset viihtyvät toistensa seurassa. Yksinkertaisesti töihin on kiva tulla. Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä jokainen saa olla turvallisesti oma itsensä. 

Todellisuudessa jaksaminen ei aina ole työyhteisöissä helppo puheenaihe. Kollegan voinnista välittäminen voi pahimmillaan tuntua kuormittuneesta itsestään tungettelevalta puuttumiselta. Olemme myös usein omasta mielestämme taitavia peittämään ne hetket, kun emme voi hyvin. Aika usein joku on jo hyvän aikaa sitten huomannut työkaverin käytöksessä merkkejä siitä, että kaikki ei ehkä olekaan ihan kohdallaan. Toisaalta yksin pärjääminen ja yksinäisyys työssä ovat lisääntyneitä ilmiöitä etätöiden ja uudenlaisen hybridityön myötä. Työkaverin vointia voi olla uudenlaisessa työskentely-ympäristössä haastavampi huomata. On tärkeää myös muistaa, että jaksamisen tukeminen on ennen kaikkea työnantajan ja esihenkilön velvollisuus. Kaikki työyhteisön jäsenet voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, että ihmisillä on mahdollisuus voida hyvin ja tehdä hyvää työtä.  

Specian tiimin vinkit välittävämmän työkulttuurin rakentamiseen

Ole kiinnostunut työkavereistasi

Yksi tärkeimmistä tavoista edistää sekä yhteisöllisyyttä omassa työyhteisössä että madaltaa kynnystä ottaa vaikeitakin aiheita puheeksi on kysyä työkaverilta säännöllisesti: miten sinä voit? Jokaisella on oikeus päättää itselleen sopivalla tavalla, miten haluaa kysymykseen vastata ja vaikka vastaus olisi lyhyt, aito empatia kantaa pitkälle. Tiesitkö, että empatiakin on työelämätaito, jota voit itsessäsi kehittää? 

Tarjoa apua ja uskalla sitä myös itse pyytää

Kiitollisuus ja toisten auttaminen lisäävät tutkitusti ihmisen hyvinvointia. Voisitko ehkä tehdä työkaverillesi palveluksen tai auttaa tiukassa työtilanteessa? Toisen auttaminen on voimaannuttavaa molemmille osapuolille. Uskalla myös itse pyytää apua silloin kuin sinusta vähänkin tuntuu siltä, että sellaista ehkä tarvitsisit. Auttamisen kulttuuri ruokkii armollisuutta, jota työelämässä tosiaan tarvittaisiin enemmän. 

Kanna vastuu siitä, mitä tuot muiden kannateltavaksi

Turvallisessa työyhteisössä saa olla oma itsensä, mutta se ei tarkoita sitä, että työkavereiden kanssa pitäisi jakaa kaikki oman elämän ilot ja surut. Jokainen meistä on vastuussa omista tunteistaan ja tunteidensäätelytaidoista. Vaikka työyhteisössä olisi helppo tuoda esille väsymystä tai kuormittumista, sen voi tehdä toisia ja työyhteisöä kunnioittaen. Vastavuoroisesti aitoa välittämistä on se, että ottaa työkaverin murheet tosissaan ja kertoo suoraan toiselle huomanneensa tämän väsymyksen tai ärtymyksen. Kun kannamme vastuun omista tunteistamme ja tunnereaktioistamme työpaikalla luomme kulttuuria, jossa jokaisen on turvallista olla. 

teksti: Pauliina Sneck


Pohdituttaako sinua oma tai kollegan jaksaminen? 

Heltin MieliLinja on ihan jokaiselle jäsenellemme tarkoitettu hyvinvointia tukeva jäsenpalvelu, jonka tavoitteena on tukea jaksamistasi ja antaa sinulle työkaluja voimavarojesi tunnistamiseksi.⁠ Voit keskustella mielen hyvinvoinnin asiantuntijoiden kanssa omasta tilanteestasi, huolistasi sekä voimavaroistasi.

MieliLinjan etävastaanoton keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja palvelu on jäsenillemme maksuton.

MieliLinja palvelee sinua tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9-15 välillä numerossa 020 147 0739