Kesätyönhaku lähestyy – vinkit oman osaamisen sanoittamiseen ja työnhakuun

Moniosaajilla on valtavasti työelämässä arvostettuja vahvuuksia. Esimerkiksi monimutkaisten ongelmien ratkaisukyky, laajojen kokonaisuuksien hallinta, asioiden kriittinen tarkastelu sekä vuorovaikutustaidot ovat työelämässä tärkeitä taitoja, joihin humanistikoulutus antaa hyvän pohjan. Moni generalistialoja opiskeleva pohtii oman osaamisen tunnistamista ja sanoittamista. Se voi tuntua aluksi hankalalta, mutta osaamisen sanoittamisen harjoittelu kannattaa aloittaa jo opiskeluaikana. Siitä on nimittäin valtavasti apua työnhaussa opintojen aikana kuin niiden jälkeenkin! 

Oma osaaminen karttuu monin tavoin

Osaaminen on monipuolinen kokonaisuus, joka ei koostu pelkästään koulutuksesta ja työkokemuksesta. Opinnoissa omaa osaamista kartuttavat niin pää- ja sivuaineet kuin projektit, esseet ja ryhmätyötkin. Erilaiset luottamustehtävät ainejärjestössä vahvistavat koordinointi-, yhteistyö- ja neuvottelutaitoja sekä hallinnollista osaamista.  Kaikki työkokemus kartuttaa työelämässä tarvittavia taitoja! Missä tahansa työssä oppii työelämän käytännöistä, työyhteisötaidoista ja vuorovaikutuksesta. Myös omat harrastukset ja yhdistystoiminta voivat opettaa vastuunottoa ja sosiaalisia taitoja. Lisäksi kannattaa uteliaasti pohdiskella omaa persoonaa: millainen minä olen? Mistä tykkään? Millaisten ihmisten kanssa haluaisin tehdä töitä? 

Kysymys ”mikä minusta tulee isona?” ei kuvaa enää nykypäivän työelämää

Valmistuttuasi voit olla mitä tahansa, ja muuttaa mieltäsi monta kertaa. Moniosaajana voit rakentaa juuri oman näköistä urapolkua. Vaikka oman ammatti-identiteetin löytäminen on moniosaajille usein haaste, sitä kannattaa lähestyä nimenomaan oman osaamisen kautta. Urasi voi todella rakentua siitä, mitä osaat ja missä haluat kehittyä sen sijaan, mitä sinun ”pitäisi” osata! 

Oman osaamisen konkretisoinnissa auttaa puhuminen muiden kanssa. Pyydä esimerkiksi läheistä ihmistä, kollegaa, opiskelukaveria, ystävää tai sukulaista kuvailemaan itseäsi ja pohdi, kuulostavatko toisten sanat itsellesi tutulta. Voit keskustelujen pohjalta koostaa esimerkiksi listan, jota voit rohkeasti hyödyntää tehdessäsi työhakemusta ja CV:tä. 

Nappaa tästä konkreettiset vinkit oman osaamisen sanoittamiseen kesätyönhaussa:

  • Voit jo opiskelujen aikana pitää osaamispäiväkirjaa, johon kirjoitat muistiin, kun opit jotain uutta tai saat positiivista palautetta.
  • Pohdi mitä opintojen kautta kertynyt osaaminen tarkoittaa työelämän näkökulmasta.
  • Mieti sinua kiinnostavien tehtävien näkökulmasta mitä osaamista sinulta vielä puuttuu.
  • Ajattele laatikon ulkopuolelle; osaamista on kertynyt läpi elämäsi, voisitko esimerkiksi hyödyntää harrastuksista saatuja taitoja?
  • Pyydä muita kuvailemaan itseäsi ja taitojasi – hyödynnä näitä työnhakudokumenttien teossa!
  • Ole utelias – lue kirjoja, kuuntele työelämäaiheisia podcasteja. Osallistu webinaareihin ja seuraa somekeskustelua esimerkiksi LinkedInissa.

Kesätyöhaun aloittaminen

Työnhaku kannattaa aloittaa oman osaamisen tunnistamisella ja sanoittamisella. Kun löydät sinua kiinnostavan työpaikkailmoituksen, pysähdy ensin pohtimaan, millaista osaamista sinulta löytyy haettavaan tehtävään liittyen. Rekrytoijat saavat lukemattomia hakemuksia, joissa hakija on luetellut ihan kaiken osaamisen, alkaen siitä ihan ensimmäisestä kesätyöpaikasta. Jotta hakemusten seasta erottuu edukseen, onkin erityisen tärkeää sanoittaa oma osaaminen haettavaan tehtävään sopivaksi. Voit valikoida osaamislistaltasi kaikki ne taidot, joiden uskot hyödyttävän sinua kyseisessä työssä. Oman osaamisen kertominen yksinkertaisesti ja konkreettisilla esimerkeillä on kaiken a ja o.

Toinen kompastuskivi lavean osaamiskuvauksen lisäksi on se, että CV:ssä ja itse hakemustekstissä kerrotaan täysin samat asiat.  CV on osaamisen kannalta käyntikorttisi, siihen kannattaa panostaa! Itse hakemuskirjeessä voit taas tuoda esiin motivaatiosi ja tietysti sen, miksi juuri sinut kannattaisi kutsua haastatteluun. Hakemuskirjeessä kannattaa mennä myös suoraan asiaan, eli siihen miksi olet kiinnostunut haettavasta tehtävästä. Oman motivaation osoittaminen on työnhaussa kaikkein olennaisinta, ja tämä pätee myös pidemmälle urallaan ehtineiden kohdalla. Ole utelias, avarakatseinen ja usko itseesi. 

Tsemppiä kesätyön ja harjoittelupaikan hakuun!

P.S Muistathan, että Specia tarjoaa jäsenilleen apua työnhakudokumenttien tekoon! Voit lähettää meille ansioluettelosi ja työhakemuksesi, niin autamme sinua hiomaan timanttiset dokumentit.

Teksti: Henriina Rantala & Pauliina Sneck