Timanttinen työhakemus – Miten taata pääsy työhaastatteluun?
Työnhaun tapoja ja rekrytointiprosesseja on tänä päivänä laaja kirjo. Moneen hakuun kuuluu kuitenkin yhä ansioluettelo sekä hakemus tai motivaatiokirje ja nämä dokumentit yhdessä toimivat ikäänkuin käyntikorttina ja ensivaikutelman tekijänä, joiden pohjalta käynnistetään tarkempia keskusteluja. Työhakemuksen tarkoituksena on kertoa miksi sinä olisit paras henkilö hoitamaan avoinna olevaa tehtävää ja avata ovet keskustelupöytiin!
Työhakemuksen teko alkaa jo ennen kirjoitusohjelmiston avaamista
Suo ennen kirjoittamista hetki ajatukselle, mikä työhakemus oikeastaan on. Hakemuskirjeen tai motivaatiokirjeen tärkein tavoite on juurikin välittää motivaatiosi kyseistä paikkaa ja organisaatiota kohtaan sekä perustella, miksi juuri sinä olisit paras valinta. Tämän lisäksi työhakemus ja CV ovat myös ensimmäinen työnäytteesi potentiaaliselle työnantajalle, joten kiinnitä huomiota ohjeiden noudattamisen lisäksi omiin toimintatapoihisi. Jos esimerkiksi kerrot vahvuudeksesi napakan ilmaisun ja laadukkaan kielenhuollon , varmista että nämä toteutuvat myös hakemuksessa.
Tärkein asia hakudokumenteissa on niiden vuoropuhelu. CV kertoo relevantin ja haettavan tehtävän kannalta tärkeän osaamisen ja motivaatiokirjeen puolella on taas hyvä kertoa kuinka tätä osaamista hyödyntäisi tehtävässä. Onkin siis olennaista, että tutustut huolellisesti organisaatioon, johon olet hakemassa. Ennen motivaatiokirjeen laadintaa voit esimerkiksi piirtää mindmapin organisaatiosta, työtehtävästä ja omasta osaamisesta; kuinka arvot kohtaavat, missä haluat kehittyä ja mitä paikan kannalta hyödyllisiä vahvuuksia sinulla on, joita ei välttämättä ilmoituksessa ole mainittu? Kun olet tehnyt ajatustyön valmiiksi, on kirjoittaminen huomattavasti sujuvampaa.
Muodoltaan työhakemus on maksimissaan sivun pituinen, kokonaisin lausein kirjoitettu teksti. Teksti on hyvin jäsennelty ja etenee tärkeimmistä käytännöllisempiin asioihin.
Selkeä rakenne on kaiken A ja O
Hyvä jäsentely työhakemukseen on kolmijakoinen: motivaatio, osaamisen ja vahvuuksien hyödyntäminen sekä työyhteisön ja tiimin osana toimiminen. Palkkatoive on hyvä mainita lopuksi, jos sitä on pyydetty sekä dokumentin alkuun kannattaa kirjata haettava tehtävä, sekä organisaation että sinun tietosi.
Ensimmäisen kappaleen tärkein sisältö on motivaatiosi sekä tavoitteidesi sanoittaminen. On hyvä avata tarkemmin miksi juuri kyseinen organisaatio ja tehtäväkenttä kiinnostaa sinua. Motivaatio paikkaa myös puutteita osaamisessa ja osoittaa, että sinussa on kehittymispotentiaalia tulevaisuudessakin ja olet sitoutunut organisaatioon mahdollisesti pidemmäksikin aikaa. Herätä mielenkiinto ja tuo rohkeasti vahvuuksiasi esille!
Toisen kappaleen tärkein sisältö on kertoa kuinka hyödyntäisit ansioluettelon puolella kertomaasi osaamista. Sido siis CV:ssä esittelemäsi kokemus ja osaaminen yhteen työpaikan vaatimusten kanssa. Ole varovainen ettet toista CV:n sisältöä, vaan erittele vahvuutesi nimenomaan haetun tehtävän kautta ja työnantajan näkökulmasta. Miten sinusta on hyötyä työnantajalle?
Kolmas kappale kertoo sinusta työntekijänä. Millainen työkaveri ja tiimityöskentelijä olet, mitä erityisesti aevostat ja mitä itse toivot työyhteisöltä? Organisaatioihin haetaan usein tietyn osaamisprofiilin lisäksi tietyn tyylistä henkilöä, jolloin työpersoona voi nousta vahvuudeksi rekrytoinnissa.
Työhakemuksen lopussa on käytännöllisyyksien paikka: esitä palkkatoive, jos sitä on pyydetty sekä kerro milloin voisit aloittaa tehtävässä. Kannattaa myös esittää toive keskusteluun pääsemisestä sekä kirjoittaa omannäköinen lopputervehdys.
Urakka huipentuu hakemuksen lähettämiseen!
Mikäli lähetät hakemuksesi sähköpostilla, kiinnitä huomiota saateviestiin. Kirjoita kivan ja oman sävyinen saate, johon voit nostaa vaikka pätkän työhakemuksestasi tai CV:stäsi sekä linkin mahdolliseen LinkedIn-profiiliisi. Jos olet ollut yhteyksissä rekrytoijaan puhelimitse, voit laittaa viestin alkuun viitteen lupaukseesi hakemuksen lähettämisestä. Tarkista vielä ennen lähetystä, että kaikki tarvittavat liitteet ovat mukana.
Rautalankasäännöt työhakemuksen tekoon:
- Ohjenuora ”Räätälöi, sanoita ja konkretisoi” pätee kaikkeen työnhakuun. Räätälöi työnhakudokumenttisi hakemaasi tehtävään ja sanoita vahvuutesi auki konkreettisten esimerkkien kautta.
- Mieti haettavaa paikkaa ja kokonaisuutta. Mikä sopii tämän paikan tyyliin ja millaisen kokonaisuuden CV ja työhakemus muodostavat yhdessä?
- Noudata ohjeita! Toimi työpaikkailmoituksen ohjeiden mukaan mitä tulee hakemuksen muotoon, lähettämiseen ja sisältöön.
Artikkelia on päivitetty 23.1.2024. Ensimmäinen julkaisu 3.11.2020