Ensi kesän työt kiikarissa? Aloita työnhaku tällä kertaa ajoissa!
Juurihan kesätyöt vasta loppuivat ja taas jo pitäisi aloittaa uudestaan tuskainen kesätyönhakurumba. Töiden hakemisesta ei kuitenkaan kannata maalailla turhaan mörköä, vaan saatat jopa löytää itsestäsi uusia piirteitä ja taitoja, kun reflektoit osaamistasi. Näiden ohjeiden avulla olet askelta lähempänä tulevaa kesätyö- tai harkkapaikkaa!
Olet sitten hakemassa piilotyöpaikkaa tai vastaamassa avoimeen työpaikkailmoitukseen, tulee hakemustilanne yleensä eteen odottamattoman nopeasti, vaikka olisit tuudittautunut aloittamaan hakuprosessin “vasta syssymmällä”. Mielekkäiden kesätöiden hakemisessa tärkeää on, että varaudut siihen hyvissä ajoin. Työnhaussa pätevät edelleen tutut dokumentit: CV, työhakemus ja LinkedIn, joiden kaikkien rakentamiseen ja hiomiseen saat henkilökohtaista apua Specialta.
Suosittelen, että käännät alkuun katseesi tulevaan kesään: listaa osaamisesi mahdollisimman kattavasti tehtäväkohtaisesti ja kirjaa ylös asiat, joista olet saanut kiitosta. Pohdi motivaatiota opintojesi ja tulevan urasi suhteen: mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa, mistä haluaisit itsesi tunnettavan? Voisitko jopa brändätä osaamistasi lentävällä sloganilla?
Kääri hihat! Timanttinen CV ja “sen oikean” työpaikan metsästys
Lähde kokoamaan CV-pohjaa tärkeimmistä osaamisesi palikoista; koulutus, (työ)kokemus, kielitaito, it-taidot ja yhteystiedot. Nämä ovat suhteellisen pysyviä palikoita, mutta suosittelen sanoittamaan niitä aina kutakin haettavaa tehtävää vastaaviksi.
Luo itsellesi LinkedIn-profiili. Huolehdi, että nimesi alla oleva kenttä kertoo olennaisimman tämän hetkisestä tilanteestasi ja “summary” tiivistää keskeisimmän osaamisestasi ja motivaatiostasi. Vaikka hakisit kesätöitä ei-omalta alaltasi, kiinnostaa työnantajaa osaamisesi ja tavoitteesi tulevaisuudessa – älä siis piilota niitä!
Kun olet ajoissa virittäytynyt työnhakuun, voit pohtia mikä juuri sinua kiinnostaa. Tällöin sinun ei tarvitse tyytyä pelkästään siihen, mitä on tarjolla. Myös kesätöitä kannattaa hakea ottamalla rohkeasti yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin ja kysellä työskentelymahdollisuuksia. Vaikka organisaatio avaisi avoimen haun myöhemmin, olet jäänyt jo mieleen proaktiivisena ja organisaatiosta kiinnostuneena hakijana.
Ota vastaan kaikki apu, jonka saat!
Kun olet saanut selviteltyä ajatuksiasi paikkatoiveiden ja hakudokumenttien suhteen, ole yhteydessä suoraan minuun. Jäsenenä saat henkilökohtaista apua CV:n ja työhakemuksen muotoiluun, osaamisen sanoittamiseen sekä omien vahvuuksien tunnistamiseen. Tehokkainta dokumenttien hiominen on, kun sinulla on kiikarissa jo tietty tehtävänkuva tai taho, jota aiot lähestyä avoimella hakemuksella. Usein tehtävään valittavia on vain yksi, eli kaikki keinot omien mahdollisuuksien maksimoimiseksi kannattaa rohkeasti hyödyntää!
Suosittelen myös juttelemaan opiskelukavereiden kanssa avoimesti työnhakuun liittyvistä asioista. Jos oman osaamisen sanoittamisessa ilmenee haasteita, voit hyvin kysyä kaveriltasi, miten hän näkee vahvuutesi ja osaamisesi.
Miltä tuntui hakea oman alan työpaikkaa ensimmäistä kertaa? Specian opiskelijajäsen vastaa!
”Historian opiskelijalle “oman alan” työpaikka on mukavan laaja käsite, jota voi laventaa oman mielenkiinnon ja osaamisen kehittämisen myötä. Itselläni oli jo fuksivuonna kiinnostus journalismiin, ja päätin laittaa rohkeasti avoimen hakemuksen Yle Oululle. Rohkeus kannatti, sillä pääsin tekemään haaveilemaani kesätyötä harjoittelun muodossa. Seuraavana vuonna haku Ylelle ei enää jännittänyt yhtä paljoa.”
– Timi Kärki, Specian opiskelijajäsen