Puoliväliriihen päätökset ristiriitaista politiikkaa palkansaajan näkökulmasta
Maan hallituksen puoliväliriihen päätökset vaikuttavat monen specialaisen arkeen. Ansiotulon verotus kevenee ja monen asiantuntijan nettotulot saattavat kasvaa. Samaan aikaa tehdään useita heikennyksiä, joiden takia lopputulos saattaa kääntyä palkansaajan kannalta negatiiviseksi. Nostamme tässä muutamia esimerkkejä.
Työhuonevähennys on tasannut kustannuksia
Moni specialainen tekee hybridityötä, jossa työpaikalla saatetaan olla 1-2 päivää viikossa. Hybridityö on mahdollistanut työnantajalle säästöjä työtiloihin, kun jokaiselle työntekijälle ei ole enää tarvinnut varata työpistettä. Työntekijää on tukenut työhuonevähennys, joka on tasannut työntekemisestä kotona aiheutuvia kuluja. Maan hallituksen päätösten johdosta verotus kiristyy, jos työtä edelleen tehdään suurimmassa määrin kotona.
Ay-jäsenmaksun verovähennys on tukenut työelämän kehittämistä
Ammattijärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus samoin kuin työnantajaliittojen jäseninä olevien yritysten jäsenmaksujen verovähennysoikeus ovat tukeneet molempia puolia järjestäytymisessä ja tasapuolisessa työelämän kehittämisessä. Liitot molemmin puolin tekevät työtä, jotta esimerkiksi työelämän murrosvaiheista on päästy kohti uusia työntekemisen tapoja. Verovähennysoikeus on ollut yhteiskunnan tuki työmarkkinoiden toimivuuden edistämiseksi.
Speciassa jäsenyytemme antaa monipuolisesti mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseksi ja edistää työllistymistä. Jäsenmaksuamme voi pitää tulonhankkimismenona, sillä markkinahintaisesti ostettuna jäsentemme saamat palvelut olisivat huomattavasti kalliimpia. Oikeus vähentää maksua verotuksessa on siten hyvin perusteltua.
Työsuhdepyörät ovat lisänneet liikkuvuutta
Työsuhdepyörä on ollut työnantajalle helppo keino tukea työntekijän liikkumista. Etua on käytetty erityisesti suurissa kaupungeissa, joissa se on korvannut autolla tai julkisilla kulkuvälineillä tehtävää liikkumista ja edistänyt hyvinvointia. Maan hallitus katsoo, että tämä hyvinvointia tukeva etu voidaan poistaa, mutta säilyttää samaan aikaan esimerkiksi työsuhdeautoista tehtävät vähennykset. Verovapauden poistolla tavoitellaan 35 miljoonan euron verotuottoa, mutta samaan aikaan työsuhdepyörien myynnistä syntynyt arvolisäkertymä on ollut noin 60 miljoonaa euroa.
Mainittujen heikennysten lisäksi kuntien valtionosuuksia leikataan 75 miljoonaa euroa ja korkeakoulujen perusrahoitus kiristyy 65 miljoonaa. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoituksesta leikataan 10 miljoonaa. Valtionhallinnon tuloksellisuushanke tarkoittaa todennäköisesti lisää yt-neuvotteluja, joilla tavoitellaan 130 miljoonan euron säästöjä.
Maan hallituksen politiikka näyttäytyy meille nyt hyvin lyhytnäköisenä poliittisena pelinä, joka on täynnä ristiriitaisuuksia.
Lisätietoja:
Saara Paavola, toiminnanjohtaja Specia – Asiantuntijat ja esihenkilöt ry
saara.paavola@specia.fi