Opintomatkalla Malawissa: SASKin työ tuo toivoa ja parannuksia

Osallistuin Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin järjestämälle opintomatkalle Malawiin loppuvuodesta 2024. Matkan tarkoituksena oli tutustua SASKin kehitysyhteistyöhankkeisiin ja niiden vaikutuksiin Malawin työelämässä. Opintomatkalle osallistui ryhmä SASKin lähettiläitä eri ammattiliitoista, minä Specian edustajana. Saavuimme Malawiin ja meidät otti lämpimästi vastaan SASKin Afrikan alue-edustaja Simião Lilongwen lentokentällä. Matkasimme minibussilla hotellille ja jo ensimetreillä saimme kokea Malawin kulttuuria, lämpöä, paikallista kieltä ja vehreitä maisemia.

SASKin hankkeet Malawissa

Vierailumme aikana tapasimme paikallisia ammattiliittojen edustajia, jotka kertoivat hankkeiden saavutuksista ja haasteista. Hankkeet ovat lisänneet tietoutta työntekijöiden oikeuksista ja edistäneet tasa-arvoa työelämässä. Myös Malawin työministeriössä korostettiin hyvän yhteistyön merkitystä ammattiliittojen kanssa ja kiitettiin hankkeiden konkreettisia vaikutuksia. Malawin sisäinen matkustaminen on haastavaa kulkuneuvojen puutteen ja huonokuntoisten teiden vuoksi. Tämä vaikeuttaa työolosuhteiden tarkastusten suorittamista, erityisesti maaseudulla ja sadekausien aikaan. Hankkeiden toteuttajat ja ammattiliittojen edustajat kohtaavat monia logistisia ongelmia, mutta näistä huolimatta sitoutuminen tavoitteisiin on vahvaa ja inspiroivaa.

Työntekijöiden arjen haasteet ja SASKin tuki

Malawin työmarkkinoilla kohdataan monia haasteita, kuten matalat palkat, heikot työolot ja työntekijöiden puutteellinen edunvalvonta. SASKin hankkeiden tuella on pyritty vahvistamaan ammattiliittojen asemaa, lisäämään tietoa työntekijöiden oikeuksista ja työlainsäädännöstä sekä luomaan pitkäaikaisia rakenteita, jotka takaavat käytännön parannuksia työntekijöiden arkeen. SASKin hankkeet lisäävät tietoutta työoikeuksista ja tukevat paikallisia ammattiliittoja neuvottelutaitojen kehittämisessä. Hankkeisiin kuuluu koulutuksia ammattiliittojen edustajille ja työntekijöille, jotta he voivat tehokkaasti valvoa oikeuksiaan ja vaikuttaa työelämää koskeviin päätöksiin. Erityistä huomiota kiinnitetään naisten ja nuorten osallistumiseen ammattiliittojen toimintaan.

Malawin ammattiliittojen verkoston kapasiteettia vahvistetaan muun muassa koulutuksilla neuvottelutaktiikoista, työelämälainsäädännöstä ja johtamistaidoista. Suomen SASK tarjoaa asiantuntijatukea ja resursseja, kun taas paikalliset toimijat vastaavat hankkeiden jalkauttamisesta.

Kansainvälinen solidaarisuus ja kestävät parannukset

Opintomatkan aikana vaihdoimme tietoa ja kokemuksia Suomen ja Malawin työntekijöiden asemasta, ammattiliittojen onnistumisista ja haasteista. Oli ilahduttavaa havaita, että SASKin hankkeet ovat parantaneet merkittävästi Malawin työntekijöiden elinoloja ja avanneet uusia mahdollisuuksia oikeudenmukaisempaan ja tasa-arvoisempaan työympäristöön. Hankkeet tarjoavat konkreettisen mahdollisuuden yhteiskunnalliseen muutokseen ja toimivat esimerkkinä siitä, miten kansainvälinen solidaarisuus voi tukea kestäviä parannuksia kehittyvissä maissa.

Teksti: Saara Jopasin
Specia ry:n hallituksen jäsen, SASKin lähettiläs


Kiinnostuitko? Hae SASKin lähettiläskoulutukseen!

Jos olet kiinnostunut työelämän ihmisoikeuksista ja haluat olla mukana edistämässä oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa työelämää, hae SASKin lähettiläskoulutukseen! Koulutus järjestetään Helsingissä 12.–13. huhtikuuta ja haku on auki 28. helmikuuta asti. Lähettiläänä pääset osaksi SASKin vapaaehtoisverkostoa ja teet työtä työntekijöiden oikeuksien edistämiseksi niin Suomessa kuin kehittyvissä maissa. Lisätietoja ja hakuohjeet löydät SASKin verkkosivuilta.