Moniosaaja Susanne Bäcksbacka kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusia asioita: ”iällä ei ole merkitystä”

Susanne Bäcksbacka

Susanne Bäcksbackan matka moniosaajaksi alkoi jo nuorena, kun hän otti ensimmäisiä askeleitaan työelämässä jo 12-vuotiaana. Monenlaiset työt aina pankkimaailmasta vesipuistoon ja laskettelukeskukseen avarsivat ajattelua sen lisäksi, että työ poiki myös nuorelle kaivattua taskurahaa. Lopulta Bäcksbacka päätyi työskentelemään kunnioitettavat 30 vuotta tekijänoikeusalalla monipuolisissa ja vaihtuvissa työtehtävissä. Rohkea suunnanmuutos tapahtui vuonna 2018, kun Bäcksbacka halusi muutosta elämään.

– Irtisanoin itseni ja myin samalla asuntoni, jotta minulla olisi taustalla rahallinen turva. Vähän aikaa pidin lomaa ja samalla kehitin itseäni opiskelemalla ja osallistumalla liiton erilaisille kursseille, jotka auttoivat työnhakua. 2019 loppupuolella alkoi tulla merkkejä koronasta, joka alkoi iskeä kovaa alkuvuodesta 2020. Työpaikat katosivat hetkessä. 

Ammattijärjestön palvelut tukivat uuden suunnan löytämisessä

Tauosta tulikin pidempi mitä Bäcksbacka oli alun perin ajatellut, mutta hän näki epävarmassa tilanteessa mahdollisuuksia. Omalla ammattijärjestöllä on ollut tärkeä rooli uuden suunnan löytämisessä. Erityisesti työnhakuun liittyvät koulutukset sekä uravalmentajan palvelut ovat Bäcksbackan mukaan hyvä tuki jäsenille. Ammattijärjestön järjestämät kurssit, uravalmennus sekä TE-palveluiden asiantuntijat auttoivat eteenpäin, samoin verkostot osoittautuivat kullanarvoisiksi.  

– Aloin opiskella avoimessa yliopistossa ravitsemustietä. Suoritin korona-aikana avoimessa yliopistossa ravitsemustieteiden perusopinnot sekä elintarviketurvallisuuskurssin. Lisäksi hankin hygieniapassin ja myöhemmin anniskelupassin. Pohjana minulla oli ollut vanhat laskentamerkonomin paperit. 

Vuonna 2020 Bäcksbackalle avautui uusi tie entuudestaan tuntemattomalta printtialalta, jossa hän aloitti myyntipäällikkönä. 

– Ala on hyvin kiinnostava, laaja ja pitää sisällään monia mielenkiintoisia asioita. Olen voinut hyödyntää eri toimialojen osaamistani tällä alalla, koska osa asiakkaista on samoja keiden kanssa olin vuosia työskennellyt. 

Moniosaajuus on asennetta

Bäcksbacka kokee moniosaajuuden hyvänä asiana, joka antaa myös rohkeutta kokeilla ennakkoluulottomasti uusia asioita. Moniosaajuus on myös asennetta, jolla Bäcksbacka suhtautuu työelämään. 

– Uskon, että kaikki kokemukset ja opit vievät eteenpäin. Avautuu uusia ovia ja mahdollisuuksia, mitä muuten ei olisi saanut. Pitää vaan antaa näille asioille mahdollisuus.

Urahaaveissa Bäcksbackalle merkitsee nykyisin enemmän, että hän saa tehdä työtä, josta pitää. Tärkeää on myös se, että työympäristö on turvallinen ja kollegat mukavan rentoja mutta kuitenkin tuloshakuisia. Bäcksbacka viihtyy erityisesti tehtävissä, jossa pääsee tekemisiin ihmisten kanssa. B2B myynti inspiroi ja motivoi

– Innostun eniten silloin, kun pääsen myymään tuotteita mihin uskon itse mahtaville asiakkaille. Haluan työskennellä tavoitehakuisissa yhteisöissä, jossa kaikki puhaltavat yhteiseen hiileen, ja jossa vallitsee rento ja huumorintajuinen tunnelma.                     

Moniosaajuus on antanut rohkeutta ja avannut ovia

Täydellisen irtioton lisäksi Bäcksbacka on tunnistanut tarvetta siirtyä omalla uralla eteenpäin niissä hetkissä, kun yrityksessä on tapahtunut suuria muutoksia. Muutosten keskellä on tuntunut helpommalta lähteä itsekin uusiin uraseikkailuihin. Moniosaajan identiteetti on näkynyt Bäcksbackan uralla muun muassa keskusteluissa muiden ihmisten kanssa ja avarakatseisuudessa tuntematonta kohtaan. 

– Löydän helposti keskusteltavaa eri aiheista. Uskon, että moniosaajan identiteetti on antanut minulle rohkeutta ja avannut ovia sellaisiin asioihin, mihin en olisi muuten päässyt. 

Muita moniosaajia Bäcksbacka haluaa rohkaista uskomaan itseensä. 

– Uskalla rohkeasti kokeilla uusia asioita, iällä ei ole merkitystä. Opiskelu avartaa ja antaa myös erilaisia mahdollisuuksia työelämässä. Nykyisin voi opiskella monimuotoisena hyvin monia asioita ja kurssi kerrallaan. Hyödynnä uravalmentajia, verkostoasi ja harrastustasi. 

Myös Bäcsbacka allekirjoittaa ajatuksen siitä, että tulevaisuudessa tarvitaan moniosaajia, koska työmaailmaa muuttuu kovaa vauhtia ja tarvitaan erilaista osaamista. 

– Hyvällä asenteella pärjää, älä anna periksi! 


Seuraavan moniosaajatarinan pääset lukemaan Specian jäsenkirjeestä ja verkkosivuilta maaliskuussa! 

Teksti: Pauliina Sneck