Miten videohaastattelut ja kasvokkaiset työhaastattelut eroavat toisistaan – vai eroavatko?
Kaikkia varmasti jännittää työhaastattelu yleensäkin, mutta fyysinen etäisyys ja videoyhteys saattavat tuoda tilanteeseen vielä oman lisänsä. Miten live- ja videohaastattelutilanne eroavat työnhaussa toisistaan vai eroavatko?
Eräänä torstaina kokoonnuimme työnhakuvalmennusyritys Kumouksen toimitusjohtaja Anna-Maria Leogranden ja Specian opiskelijatoiminnan koordinaattorin Elli Suonpään kanssa keskustelemaan etäyhteyden päähän erilaisista haastattelumuodoista. Anna-Maria eli Ama kuvailee haastattelutilannetta videohaastattelun näkökulmasta, kun taas Elli puolestaan kertoilee näkemyksiä kasvokkaisesta haastattelutilanteesta.
Miten haastatteluun kannattaa valmistautua etukäteen?
Elli: Suosittelen tekemään taustatyön huolella: tutustu organisaatioon ja työtehtävään sekä kertaa työpaikkailmoituksen sisältö, jotta sinulla on tuoreessa muistissa asiat, jotka ovat helposti selvitettävissä. Erityisesti opiskelijoita kannustan hiomaan oman hissipuheen kuntoon. Jos omat vahvuusalueet eivät tule vielä selkärangasta, ne kannattaa treenata ennen haastattelua.
Ama: Haastattelussa hakija miettii, onko tämä työpaikka itselle sopiva ja toisaalta haastattelija miettii, onko tämä se osaaja, jota tarvitsemme. Suosittelen hakijaa miettimään työhaastatteluun mennessä, mitä tulevan työnantajan tarvitsee sinusta tietää, jotta hän voi huoletta palkata sinut. Eli kääntämään haastattelun fokus työnantajan näkökulmaan.
Videohaastattelussa tekniikan toimiminen voi jännittää etukäteen, mutta hyvällä varustautumisella voi lievittää jännitystä! Ammatilliseen kuvaan vaikuttaa positiivisesti, kun videokuva toimii hyvin, ääni ei kierrä ja kamera on asetettu silmien korkeudelle. Jos ääni ei kuulu hyvin, kannattaa kokeilla asetella erilaisia tekstiilejä huoneeseen pehmentämään kaikumista tai käyttää kuulokkeiden mikrofonia. Suosittelen myös miettimään strategisesti, mitä omasta kodistaan näyttää ja mistä valo tulee. Simppeli tausta tai kiva kirjahylly toimivat hyvin.
Miten tehdään hyvä ensivaikutelma?
Elli: Livehaastattelussa etukäteen kannattaa tarkistaa haastattelupaikan sijainti ja kulkuyhteydet, jotta on varmasti ajoissa paikalla. Kun saavut haastattelupaikalle, huomioi kaikki ihmiset, joita tapaat ja ole positiivinen. Muista katsekontakti ja hyvä kädenpuristus. Hauska vinkki jännityksen lievittämiseen on, että kuvittelee olevansa jo ensimmäistä työviikkoaan töissä kyseisessä paikassa. Siitä fiiliksestä voi saada itsevarmuutta jännittävään tilanteeseen.
Ama: Videohaastattelussakin on hyvä muistaa katsekontaktin hakeminen, tässä tapauksessa kameraan katsominen, ja tietysti hymy. Kun haastattelu tapahtuu videoyhteydellä, kaikki luonnolliset nyanssit katoavat, eikä jäänrikkojia ole. Toisaalta videohaastattelutilanteessa olemme toistemme kodeissa ja se tuo toista ihmistä ihan eri tavalla lähelle kuin toimistotiloissa. Jo tämä itsessään voi toimia hyvänä jäänrikkojana.
Voi myös olla niin, että tulee teknisiä ongelmia. Siinä vaiheessa on hyvä muistaa, että ei lähde voivottelemaan, vaan koittaa kylmänviileästi ja ratkaisukeskeisesti selvittää ongelman positiivisella otteella. Silloin kun ei tunneta kunnolla puolin ja toisin, pienetkin asiat korostuvat.
Joskus saattaa käydä niin, että osaisi periaatteessa vastata haastattelijan esittämään kysymykseen, mutta jäätyykin totaalisesti. Miten jäätymiseltä voi välttyä haastattelutilanteessa?
Ama: Tässä tilanteessa toimii samat konstit kuin livetilanteessakin, eli voi pyytää toistamaan kysymyksen tai pyytää lisäaikaa. Koska kyse on vuorovaikutustilanteesta, vastausten ei tarvitse olla täydellisiä. Voit aloittaa puhumaan jostain ja saada sitä kautta kiinni omasta ajatuksesta. Lisäksi voit myös myöntää ääneen, että haastattelutilanne jännittää. Jännitys kuitenkin on tietynlainen osoitus innostuksesta. Kaikki osapuolet ymmärtävät, että siinä tilanteessa on paljon pelissä.
Voit myös tehdä muistiinpanot haastattelutilanteeseen, joihin voit palata haastattelun aikana. Kukaan ei myöskään kiellä esimerkiksi liimaamasta läppärin reunalle post-it -lappuihin avainsanoja teemoista, joista erityisesti haluat päästä puhumaan!
Elli: Muistiinpanot olisin sanonut myös, sillä niillä voi luoda mielenrauhan, joka ennaltaehkäisee jäätymistilanteita. Haluan korostaa myös inhimillisyyttä tässä tilanteessa: voit ihan rohkeasti kertoa, jos iski jäätyminen ja pyytää palaamaan aiheeseen hetken päästä. Tässäkin tilanteessa voi osoittaa, miten itse suhtautuu vaikeaan tilanteeseen.
Miten voi parhaiten sopeutua haastattelussa yllättäviin tilanteisiin?
Elli: Yllättävänkin tilanteen voi kääntää itselleen uhasta mahdollisuudeksi. Jos vaikka haastattelussa on useampi haastattelija, voi omalla kysymysvuorollaan kohdentaa kysymyksiä muillekin tilassa oleville ja saada sitä kautta laajempaa näkökulmaa organisaatioon ja tulevaan työtehtävään.
Ama: On hyvä pitää mielessä, että myös videohaastatteluissa voi tulla caseja ja ryhmähaastatteluja sekä muita mahdollisia käänteitä, jotka on modifioitu toimimaan videoyhteyksillä.
Viime aikoina on näkynyt myös sellaisia videohaastatteluja, joissa ei olla reaaliaikaisessa vuorovaikutuksessa haastattelijan kanssa, vaan kysymyksiin vastataan tallentamalla videoklippi portaaliin. Onko jotain erityistä, mitä näissä pitää huomioida?
Ama: Haastavaa näissä hakijalle on se, että toista ihmistä ei ole läsnä siinä hetkessä ja voi tuntua hassulta puhua yksin kameralle. Silloin kannattaa yrittää visualisoida mahdollisimman hyvin ihminen, kenelle puhut. Tärkeää on uskaltaa näyttää oma asenne ja motivaatio myös näissäkin tilanteissa!
Napakat parin minuutin vastaukset ovat hyviä – ja kahdessa minuutissahan ehtii sanoa ihan älyttömästi. Koita pitää puhe normaalitempoisena ja hyväksyä myös lyhyet pohdiskelutuokiot, mutta älä sorru jaaritteluun. Tässäkin tilanteessa näkyy valmistautuminen, eli miten kohdennat oman osaamisen ja taidot kyseiseen työpaikkaan.
Haluatteko tiivistää reseptin onnistuneeseen työhaastatteluun?
Ama: Haastattelu on aina vuorovaikutustilanne puolin ja toisin. Siinä mietitään, että onko tämä minulle sopiva paikka ja onko tämä se meidän etsimämme henkilö. Muista siis pitää mielessä, mitä työnantajan tarvitsee kuulla, jotta voi palkata sinut. Niin, ja aina kannattaa lähettää kiitosviesti haastattelun jälkeen, missä voi vaikka viitata haastattelutilanteessa mainittuun artikkeliin.
Elli: Lisäyksenä myös, että jos olet päässyt haastatteluun, kannattaa joka tapauksessa pyytää palautetta haastattelun jälkeen!
Loppujen lopuksi videohaastattelut ja kasvokkaiset haastattelutilanteet eivät siis eroa kovinkaan paljon toisistaan. Terveisinä moniosaajille Ama ja Elli huikkaavat, että kannattaa olla ylpeä omasta osaamispaletistaan. Etenkin nyt poikkeusoloissa korostuvat monipuoliset taidot ja kyky heittäytyä erilaisiin tehtäviin – siinä moniosaajat ovat taitavia. Lisäksi aina kannattaa tuoda rohkeasti oma persoona ja äänensävy esiin, eikä tarvitse yrittää ahtautua mihinkään muottiin.