Kuinka rakennetaan työyhteisöön fokuskulttuuria?
Tuoreen aivotutkimuksen mukaan kykymme keskittyä yksittäiseen tehtävään on pudonnut 3 minuutista 47 sekuntiin digitalisoitumisen ja ärsyketulvan lisääntymisen myötä. Jatkuvat häiriötekijät, tiukat aikataulut ja kiire voivat vaikeuttaa keskittymistä ja johtaa tehottomuuteen, stressiin ja jopa loppuunpalamiseen. Moni asiantuntija sortuu työpäivien aikana multitaskaamiseen, mutta harva tietää sen olevan aivoille jopa yhtä haitallista kuin tupakointi keuhkoille. Kuinka pystyisimme paremmin keskittymään ja rakentamaan keskittymistä tukevaa kulttuuria omaan työyhteisöömme?
Silta Educationin perustaja psykologi Johannan Vilmi johdatteli lokakuussa Specian jäsenet HR-webinaarissa paremman keskittymiskyvyn äärelle. Yksittäisen asiantuntijan näkökulmasta kulmakivet keskittymiskyvyn löytämiseen ovat riittävä uni, liikunta ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen esimerkiksi meditaation avulla. Samat lääkkeet siis kuin muutenkin elämänlaadun parantamiseen. Yksilöiden valintoihin ja elämäntilanteisiin vaikuttavat kuitenkin monet tekijät. Organisaatioiden näkökulmasta onkin kiinnostavaa kuinka fokuskulttuuria voidaan rakentaa johtamisen ja kulttuurin kautta. Kysyimme tätä tarkemmin Johanna Vilmiltä.
– Johtajien tulisi kiinnittää huomiota niin virtuaaliseen kuin fyysiseen työympäristöön. Yhtä lailla, kun tarvitsemme pelisäännöt avokonttoriin (joka on joka tapauksessa todella haastava ympäristö keskittyä), tarvitsemme pelisäännöt virtuaalisiin ympäristöihin. Miten mahdollistetaan fokus-aika, jolloin voi sulkea notifikaatiot? Oletus ei voi olla, että kaikkien pitää olla jatkuvasti saatavilla, ellei työtehtävä ole pelkästään päivystysluonteinen. Muuten syväkeskittyminen ei mahdollistu. Keskittyminen on tuottavuuden edellytys, ja johtajan tehtävä on mahdollistaa tämä kulttuurisin pelisäännöin, ja johtaa myös omalla esimerkillään.
Suojele aivojasi sulkemalla ilmoitukset
Virtuaaliympäristöjen pelisääntökeskustelu näkyy myös Specian jäsenille järjestettävillä työretriiteillä. Moni specialainen kertoo, että voi periaatteessa olla vastaamatta nopeasti sähköpostiviesteihin tai kollegoiden kyselyihin eri viestintäkanavissa, mutta todellisuudessa kulttuuri ohjaa pitämään koko ajan ilmoituksia päällä ja vastaamaan keskustelunavauksiin mahdollisimman nopeasti. Tässä olisi siis monessa organisaatiossa syväluotaavan kulttuurikeskustelun paikka.
Kulttuurin ja johtamisen rooli on kieltämättä keskeinen, mutta toki asiantuntijat voivat hyvin pitkälle vaikuttaa itse omiin työnteon tapoihinsa. Johanna Vilmi nostaakin esille keskittymiskyvyn tukemisen itsensä johtamisen näkökulmasta.
– Jokainen asiantuntija voi johtaa itseään asettamalla joka työpäivälle tavoitteen, tai pieniä, aikaan sidottuja tavoitteita. Fokus seuraa tavoitetta. Tavoite myös määrittää, mille kaikelle muulle voi sanoa ei siinä hetkessä. Etenkin fokus-aika on syytä suunnitella ja asettaa sille tavoite. Jokaisen on myös huolehdittava omista aivoistaan, vain me itse voimme vaikuttaa aivokemiaamme mm. nukkumalla ja liikkumalla riittävästi. Omaa keskittymistä voi hyvin ja helposti suojella esimerkiksi sulkemalla notifikaatiot, kannustaa Vilmi.
Keskittymiskyvystä tulevaisuuden työelämätaito
– Toivon, että me osaamme jälleen keskittyä. Keskittymisen taitoa arvostetaan ja harjoitellaan jo kouluissa. Kaikissa työyhteisöissä on perusosaaminen ja ymmärrys siitä, miten aivomme toimivat, mitä ne tarvitsevat ja miten voimme näitä asioita työyhteisössä tukea ja mahdollistaa. Sisäisen viestinnän pelisäännöt tukevat aivojen hyvinvointia ja keskittymistä. Ymmärrämme paremmin, mitä ajatustyö parhaimmillaan on eikä työaikaa mitata ruudun ääressä vietettyjen tuntien mukaan. Osaamme myös mitata ajatustyön tuloksellisuutta fiksummin, mikä ohjaa organisaatioita fokuskulttuurin suuntaan, Johanna Vilmi sanoo.
Keskittymisen näkökulma tarjoaa yhden ratkaisun jaksamisen haasteiden taklaamiseen. Mitä itse luulet, tukisiko keskittymiskyvyn parantuminen omaa työhyvinvointiasi – voiko keskittymiskyky jopa olla tulevaisuuden kysytyin työelämätaito? Tätä taitoa kannattaa jo tänään kehittää kiinnittämällä huomiota elämän peruspilareihin. Kun ne ovat kunnossa, sitten katse kohti oman työn tuunaamista. Parempaa focusta ja uudenlaisia työtapoja voi tulla kokeilemaan ja testailemaan Specian työretriiteille!
Silta Education on kaksivuotias startup, joka valittiin viime syksynä globaalisti 100:n parhaimman startupin joukkoon Slush100:aan. Silta Educationin Focus Tiger -ohjelma on palkittu World Summit Awardsilla, jossa palkitaan innovaatioita jotka edistävät YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Miksi? Koska keskittymiskyky on nykyajan tärkein kilpailuetu.