Valtiosektorin leikkausten seuraus on ylityöllistetty ja kuormittunut asiantuntija

Lakisääteiset julkisen hallinnon tehtävät onnistuvat vain osaavan ja riittävän henkilöstön työllä, muistuttavat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestöt Specia, Viesti, Skilla sekä Suomen verotarkastajat SVT ry yhteisessä kannanotossaan 7.8.2024.

Lakisääteiset julkisen hallinnon tehtävät onnistuvat vain osaavan ja riittävän henkilöstön työllä.

Merkittävää osaa valtion korkeasti koulutetusta hallinnon ja tukipalvelujen henkilöstöä edustavat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestöt Specia, Skilla, Viesti ja Suomen verotarkastajat SVT ovat huolissaan valtion lakisääteisten julkisten palveluiden tulevaisuudesta. 

– Ymmärretäänkö hyvän valtionhallinnon merkitys yhteiskunnan toimivuuden ja vakauden tukipilarina? Onko päättäjille selvää, että toimiva hallinto edellyttää osaavan ja riittävän henkilöstön työpanosta, kysyvät liitot. 

Hallitusohjelmassa jo päätetyn 250 miljoonan euron lisäksi valtionhallintoon kohdistettiin kevään kehysriihessä noin 150 miljoonan euron lisäleikkaukset. Valtionhallinnon säästötoimia myös aikaistettiin jo ensi vuodeksi ja nyt odotetaan budjettiriihen säästöesityksiä. Jo ilmoitettujen  säästöjen on ennakoitu johtavan lähivuosina tuhansien virkamiesten irtisanomiseen. 

Hallitus perustelee leikkauksia valtionhallinnon henkilöstömäärän kasvulla vuodesta 2017, mutta tämä kasvu perustuu ennen muuta panostuksiin, joita on perustellusti tehty turvallisuusalaan ja työllisyyspalveluihin, liitot huomauttavat. Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla henkilöstömäärä on pienentynyt merkittävästi reilun kymmenen vuoden aikana ns. tuottavuusohjelmien, eläköitymisten ja henkilöstön vaihtuvuuden myötä.

Mitä käy kun henkilöstö vähenee, mutta tehtävät jäävät?

– Pahin uhkakuva henkilöstön näkökulmasta on, että tehtävät nimellisesti jäävät, mutta iso osa niiden tekijöistä irtisanotaan tai muuten poistuu. Jos ennakoidut henkilöstösäästöt toteutuvat, valtio ei selviä nykyisistä lakisääteisistä tehtävistään, vaan niitä on karsittava jo kohtuullisen henkilöstöpolitiikan nimissä, liitot sanovat.

Specian valtiosektorilla työskentelevät jäsenet ovat kertoneet jo pitkään liian suuresta työmäärästä. Se on yksi suurimmista kuormitusta aiheuttavista tekijöistä. 

– Irtisanottavien lisäksi kannamme todella suurta huolta valtion virastoihin ja laitoksiin jäljelle jäävien jaksamisesta ja hyvinvoinnista hallituksen nyt suunnittelemien leikkausten jälkeen, toiminnanjohtaja Saara Paavola sanoo. 

Hyvä hallinto on suomalaisten etu

Vaikka hallitus haluaa leikata, kansalaisten keskuudessa julkisen hallinnon arvostus on noussut, kertoo kattojärjestömme Akavan Erityisalojen tuore Verianilla (entinen Kantar) teettämä tutkimus.

Akavan Erityisalojen työmarkkinlakimies Kari Eskola nostaa esille, että hyvä suomalainen hallinto valvoo myös suomalaisten etua esimerkiksi Euroopan unionissa. 

– Samainen hallinto käytäntöön panee meille soveltuvalla tavalla kansainväliset velvoitteet ja normit. Meillä on pieni ja avoin talous, johon globaalit ilmiöt iskevät voimalla. Tietoon ja tutkimukseen perustuva hyvä, osaava ja riittävästi mitoitettu hallinto vahvistaa meitä kansakuntana, Eskola sanoo.