YTN aloittaa painostustoimet kahdella sopimusalalla

Neuvottelujärjestömme YTN antoi lakkovaroituksen kolmen päivän lakosta noin kymmeneen teknologiateollisuuden sopimusalan yritykseen 1.–3. helmikuuta. Lakon piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä.

Lakon piirissä olevat yritykset (YTN:n sivut)

Samalla YTN julisti teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloja koskevat ylityökiellon, vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellon ja saldojen kerryttämiskiellon,  jotka astuvat voimaan välittömästi ja ovat toistaiseksi voimassa. 

Tämä tarkoittaa, että kyseisten kahden alan noin 90 000 ylempää toimihenkilöä pitäytyvät työsopimuksellaan sovitussa, normaalissa työpäivässään.

YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa kuvaa neuvottelujärjestön aloittamia painostustoimia varoituksen sanoina työnantajille, joilta ei löydy pienintäkään ymmärrystä palkkojen korottamiselle.

– Neuvotteluja on käyty pitkin syksyä elokuun lopusta lähtien ja ala on ollut sopimuksettomassa tilassa joulukuun alusta lähtien. Se asia on tullut selväksi, että teknologiateollisuuden yrityksissä ei kanneta pienintäkään huolta oman yrityksen henkilökunnan ostovoimasta, ei edes aivan poikkeuksellisessa tilanteessa, Oksa sanoo.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäen mukaan neuvottelujärjestön tavoite on ostovoiman alentumista kiinni kurova palkkaratkaisu, joka painottuu yleiskorotukseen.

– Kaikille tuleva palkankorotus on erityisen tärkeä korkean inflaation aikana. Jos palkansaajien ostovoimasta huolehtiminen jää näinä poikkeuksellisina aikoina toisarvoiseksi, vaikutukset näkyvät pian koko taloudessa. Pitää muistaa, että maan kustannuskilpailukyky ja yritysten tuloskunto ovat edelleen hyvässä kunnossa, Hankamäki sanoo.

Oksa toivoo, että YTN:n valitsemat painostustoimet herättävät työnantajat ymmärtämään, mikä merkitys on kaikille ylemmille toimihenkilöille tulevalla yleiskorotuksella.

– Jäsenkunnalta tullut palaute on asian suhteen ollut poikkeuksellisen voimakas. Painostustoimet ovat tehokkaita, sillä ylemmät toimihenkilöt venyvät töissään paljon. Kun tuo ylimääräinen venyminen loppuu, vaikutukset alkavat näkyä nopeasti. Toivon mukaan nämä toimet riittävät siihen, että sopimus vihdoin viimein syntyy, hän sanoo. 

Tilanteen kehittymistä voit seurata YTN:n neuvottelusivulta.

Akavan Erityisaloilla on teknologiateollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla yhteensä noin 1100 jäsentä, joista osa on Specia Asiantuntijat ja esihenkilöt ry:n jäseniä.

Yhteyshenkilösi Akavan Erityisaloissa: neuvottelupäällikkö Amalia Poutanen, amalia.poutanen@akavanerityisalat.fi

Minulla on kysyttävää asiasta, mistä saan tietoa?

> Kysymyksiä ja vastauksia lakosta 

YTN-liittojen jäseniä palvelee 18.1.2023 lähtien päivystyspuhelin numerossa 09 42727766. Voit kysyä meiltä myös sähköpostitse osoitteessa lakko@ytn.fi.

Neuvottelujärjestömme YTN:n puhelinpäivystys on auki arkisin 18.1.-7.2.:

  • ke 18.1. – ma 30.1. klo 9-15
  • ti 31.1. – pe 3.2 klo 9-18
  • ma 6.- ti 7.2. klo 9-15

Sähköpostipäivystys on auki 18.1.-7.2. kello 9-15.