Työehtosopimusneuvottelut käynnistyneet yksityisellä sektorilla

Tänä syksynä ja tulevana keväänä neuvotellaan jälleen satojen tuhansien palkansaajien työehdoista. Neuvottelukierroksen käynnistyivät yksityisellä sektorilla, kun marraskuun lopussa päättyvät esimerkiksi teknologiateollisuuden, tietotekniikan palvelualan sekä ICT-alan sopimukset. Keväällä vuoroon tulevat julkisen sektorin sopimusneuvottelut sekä esimerkiksi korkeakoulujen sopimusneuvottelut.

Työehtosopimuksia lähdetään yksityisellä sektorilla neuvottelemaan tilanteessa, jossa osa työnantajista on irtautunut valtakunnallisista yleissitovista sopimuksista. Kovin laajaa siirtymistä yrityskohtaisiin sopimuksiin ei kuitenkaan ole vielä näkyvissä. Vain tietoalan työehtosopimuksessa yleissitovuus jää todennäköisesti toteutumatta.

Specian tavoitteena käynnistyneellä sopimuskierroksella ovat erityisesti hybridityön kehittäminen, kuten työntekijöiden vakuuttaminen etätyössä sekä osaamisen kehittämisen ja työhyvinvoinnin teemat. Yksityiskohtaisempia tavoitteitamme ovat matka-aika työajaksi tai sen korvaaminen erikseen, osittainen hoitovapaa omien ikääntyneiden vanhempien hoitamiseksi sekä julkisen sektorin vuosilomien ja lomarahojen turvaaminen. Tavoitteenamme on myös kaksi vuotinen sopimuskausi ja prosentuaaliset yleiskorotukset.

Jos olet vaihtanut työpaikkaasi, etkä ole vielä päivittänyt tietoa meille, käy ilmoittamassa muutoksista verkkoasioinnissa. Sopimusneuvottelujen edellä on todella tärkeää, että jäsentemme työnantajatiedot ovat ajan tasalla, jotta voimme tarvittaessa kohdistaa sinulle viestintää työehtosopimuksesi neuvottelutilanteesta.

Seuraa meidän ja Akavan Erityisalojen viestintää neuvottelukierroksen edetessä!