Specian jäsenten edunvalvonta paranee ammattikorkeakouluissa

Pitkien neuvottelujen tuloksena ammattikorkeakouluihin on saatu oma työehtosopimus, joka astuu voimaan huhtikuun alusta. Sopimus koskettaa laajasti myös Specia Asiantuntijat ja esihenkilöt ry:n jäseniä, jotka työskentelevät eri tehtävissä ammattikorkeakoulujen hallinto- ja kehittämistehtävissä.

Kattojärjestömme Akavan Erityisalat korostaa, että oma työehtosopimus merkitsee valtavaa harppausta jäsentemme edunvalvonnassa. Specian jäseniä sopimuspöydässä edustaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN.

– Työehtosopimuksen myötä jäsenet saavat jatkossa oman luottamusmiehen työpaikoilleen. Jäsentemme työehtojen edunvalvonta vahvistuu olennaisesti koko korkeakoulusektorilla, kertoo Akavan Erityisalojen työmarkkinalakimies Anna Zibellini, joka toimi yhtenä YTN:n neuvottelijoista sopimuspöydässä.

Itsenäinen sopimus ammattikorkeakouluille ja pääsy oman neuvottelujärjestön kautta sen neuvottelupöytään on Akavan Erityisalojen pitkäaikainen tavoite. Sen eteen on tehty vaikuttamistyötä jo kymmenen vuotta.

– Nyt voimme vihdoinkin tarjota jäsenillemme ammattikorkeakouluissa parempaa edunvalvontaa ja pääsemme aloittamaan esimerkiksi palkkausjärjestelmän kehittämistyön, iloitsee Specian toiminnanjohtaja Saara Paavola ja kiittää kaikkia osapuolia sinnikkäästä työstä jäsentemme hyväksi.

Työehtosopimus on kaksivuotinen. Ensimmäiselle 13 kuukauden kaudelle sovittiin 2,7 prosentin suuruinen yleiskorotus ja 0,4 prosentin paikallinen erä. Vuoden 2025 palkankorotuksista sovitaan saman vuoden helmikuussa.

Ammattikorkeakoulujen henkilöstön palvelussuhteen ehdot ovat tähän mennessä määräytyneet Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen mukaan eikä Akavan Erityisaloilla tai neuvottelujärjestö YTN:llä ole ollut edustusta neuvottelupöydässä. Nykyinen sopimus on voimassa 31.3.2024 saakka.

> Lue YTN:n uutinen

Ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksen osapuolet ovat Sivistysala ry,  Opetusalan ammattijärjestö OAJ ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry.