Lakkovaroitus useilla yksityisen sektorin sopimusaloilla – mistä tiedän, koskeeko painostustoimet minua?

Tammikuun puolivälissä neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN ilmoitti painostustoimista teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla. Neuvotteluja on jatkettu valtakunnansovittelijan johdolla. 

YTN:n ilmoittamat painostustoimet

Neuvottelujärjestömme YTN antoi lakkovaroituksen kolmen päivän lakosta noin kymmeneen teknologiateollisuuden sopimusalan yritykseen 1.–3. helmikuuta. Lakon piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä.

> Lakkotalot

Samalla YTN julisti teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloja koskevat ylityökiellon, vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellon ja saldojen kerryttämiskiellon, jotka astuvat voimaan välittömästi ja ovat toistaiseksi voimassa.

Tämä tarkoittaa, että kyseisten kahden alan noin 90 000 ylempää toimihenkilöä pitäytyvät työsopimuksellaan sovitussa, normaalissa työpäivässään.

Specian kattojärjestö Akavan Erityisalat on YTN:n jäsenliitto. Akavan Erityisaloilla on teknologiateollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla yhteensä noin 1100 jäsentä, joista osa on Specian jäseniä.

Muiden liittojen ilmoittamat painostustoimet

Jos sinuun sovelletaan Pron, Teollisuusliiton tai PAMin työehtosopimusta ja työskentelet edellä mainituilla sopimusaloilla lakkoon määrätyssä yrityksessä, lakko koskee myös sinua. Voit tarkistaa sinuun sovellettavan työehtosopimuksen työsopimuksestasi. Jos et kuitenkaan ole asiasta varma, tarkista asia ensisijaisesti työpaikkasi luottamusmieheltä.

Kehotamme niitä jäseniämme, jotka työskentelevät Pron, Teollisuusliiton tai PAMin alaisen työehtosopimuksen alla lakonuhan alaisissa työtehtävissä, osallistumaan lakkoon.

Akavan Erityisalat maksaa lakkoon osallistuville Specian jäsenille lakkoavustusta. Lakkoavustuksen maksamisesta ja hakemisesta muiden liittojen lakkojen osalta tiedotetaan myöhemmin – seuraa kattojärjestömme Akavan Erityisalojen viestintää.

Lisätietoja: neuvottelupäällikkö Amalia Poutanen, Akavan Erityisalat, amalia.poutanen@akavanerityisalat.fi