Hallituksen kaavailemat säästöt uhkaavat vapaan sivistystyön oppilaitoksia – AKAVA vaatii perääntymistä

Keskusjärjestömme AKAVA varoittaa, että hallituksen kaavailemat 25 miljoonan euron säästöt vapaan sivistystyön oppilaitoksiin vaarantavat suomalaisten yhdenvertaiset mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen.

Leikkaukset heikentäisivät opetushenkilökunnan sekä hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön työllisyyttä koko Suomessa, sillä leikkaukset on suunniteltu tulemaan voimaan täysimääräisesti heti 2024 vuodesta lähtien. Specia Asiantuntijat ja esihenkilöt ry:n jäseniä työskentelee esimerkiksi koulutussuunnittelijoina sekä hallinnon tehtävissä vapaan sivistystyön kentällä ympäri Suomen.

Suomessa toimii 291 vapaan sivistystyön oppilaitosta, jotka järjestävät koulutusta kaikille suomalaisille. Kaavaillut leikkaukset uhkaavat kattavan ja monipuolisen oppilaitosverkoston ja sen lakisääteisten tehtävien hoitamisen. Oppilaitosverkoston kaventuminen vaikeuttaisi erityisesti työikäisten opiskelua monilla paikkakunnilla. Erityisesti leikkauksista kärsisivät kesäyliopistot ja opintokeskukset, joiden rahoitus voisi hallituksen suunnitelmien mukaan vähentyä jopa 40 prosenttia.

AKAVA korostaa, että vapaan sivistystyön koulutuksilla vastataan hyvin ja kustannustehokkaasti Suomen keskeisiin haasteisiin, kuten nuorten syrjäytymiseen, työvoimapulaan ja ikääntymiseen. Kaavaillut leikkaukset vaarantaisivat hallituksen itse asettamien tavoitteiden saavuttamisen ja heikentäisivät sivistyksellisten oikeuksien toteutumista kaikille kansalaisille.

Työmarkkina- ja koulutusalan järjestöt vaativat maan hallitusta perääntymään kaavailluista leikkauksista, jotka koskisivat kansanopistoja, kansalaisopistoja, kesäyliopistoja, opintokeskuksia ja liikunnan koulutuskeskuksia.

LUE UUTINEN AKAVAN SIVUILTA

Specian jäsen – herättääkö kaavaillut leikkaukset huolta tai ajatuksia?

Ota rohkeasti yhteyttä ammattijärjestöösi, olemme täällä juuri sinua varten.

Saara Paavola

Toiminnanjohtaja
050 329 7524
saara.paavola@specia.fi