Aihetunnisteella #MeToo on viime viikkoina tehty näkyväksi seksuaalista häirintää työpaikoilla niin maailmalla kuin Suomessa. Ammattijärjestöt Specia ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (YKA) tuomitsevat ehdottomasti kaiken häirinnän. Seksuaalinen häirintä on kaikissa muodoissaan laitonta ja aina työsuojeluasia.

– #MeToo on nostanut esille, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse ja rohkaissut häirintää kokeneita kertomaan asiasta, sanoo YKAn vt. toiminnanjohtaja Maria Teikari.

Yhteiskunnassamme on paljon rakenteellista häirintää ja syrjintää, johon pitää puuttua. Mitä enemmän aiheesta keskustellaan, sitä paremmin siihen voidaan vaikuttaa.

– Häirinnässä on usein kyse valta-aseman väärinkäytöstä. Jos häiritsijä on työyhteisössä valta-asemassa, hänen käytökseensä ei uskalleta puuttua. Samalla muu työyhteisö mahdollistaa häirinnän, sanoo Specian toiminnanjohtaja Saara Paavola.

Euroopan unionin perusoikeusviraston mukaan 34 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää. Naiset eivät ole ainoa ryhmä, johon työelämässä kohdistuu häirintää.

– Häirintää kokee aivan liian moni. Työelämän asenteiden ja kulttuurin on muututtava. Jokaisen on voitava tuntea olonsa turvalliseksi työpaikalla. Haastamme mukaan kaikki akavalaiset, STTK:laiset ja SAK:laiset liitot. Laitetaan nollatoleranssi häirinnälle! Paavola ja Teikari kannustavat.

Jos koet seksuaalista häirintää, kerro siitä heti esihenkilöllesi, työsuojeluvaltuutetulle tai ota yhteys työsuojelupiiriin tai ammattiliittoosi. Jos huomaat työpaikallasi häirintää, niin puutu asiaan! Vain toimimalla voit vaikuttaa.

Lisätietoja:

Specia – Asiantuntijat ja esihenkilöt ry:n toiminnanjohtaja Saara Paavola, 050 329 7524, saara.paavola@specia.fi

Mitä tehdä, jos kohtaat häirintää?

1. Kerro esihenkilöllesi.

Ota heti yhteys esihenkilöösi, sillä työnantajallasi on velvollisuus puuttua työpaikalla tapahtuvaan häirintään. Älä epäröi! Jos olet kokenut epäasiallista kohtelua, sitä on saattanut kokea työpaikallasi joku muukin.

2. Ota yhteys työsuojeluvaltuutettuun.

Jos esihenkilösi ei reagoi tilanteeseen tarpeeksi vakavasti, häiritsijä on esihenkilösi tai koet muuten esihenkilöllesi kertomisen hankalaksi, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi työsuojeluvaltuutettuun. Voit kääntyä myös luottamusvaltuutetun puoleen.

3. Jos työpaikallasi ei ole työsuojeluvaltuutettua tai luottamusmiestä, ota yhteys työsuojeluviranomaisiin tai omaan ammattiliittoosi.

Työsuojeluviranomaiset toimivat aluehallintovirastojen alaisina ja niiden yhteystiedot löydät täältä. Voit ottaa yhteyttä myös valtakunnalliseen palvelunumeroon 0295 016 610. Ammattiliittosi yhteystiedot löydät liiton verkkosivuilta täältä.