Specian järjestöhaaste kokosi jo kolmatta kertaa mahtavan määrän opiskelijoista koostuvia tiimejä yhteen! Tämän vuoden haasteessa teemana oli innostava yhteistyö ja onnistunut varainhankinta, ja tiimit pääsivät pureutumaan oman järjestönsä varainhankintasuunnitelman tekoon Kipinä Marketingin Konsta Erolan opeilla sekä lisäbuustia tuoneilla välisparrauksilla. Nyt päästetään haasteen voittajatiimi ääneen kertomaan kokemuksistaan!

Lähdimme järjestöhaasteeseen mukaan avoimin ja uteliain mielin. Käsityksemme varainhankinnasta oli suppea, emmekä osanneet aavistaa, kuinka moniulotteisen aiheen äärellä olimmekaan. Projektin edetessä oli hienoa syventää ymmärrystä varainhankinnan ulottuvuuksista ja päästä liittämään niitä oman järjestömme toimintaan.

Varainhankinnan asiantuntija Konsta Erola perehdytti ja auttoi meitä läpi haasteen. Vaikka saimme paljon tärkeitä oppeja Konstalta, syvällinen ymmärrys syntyi tiimimme yhteisissä keskusteluissa. Opetimme toinen toisiamme ja rakensimme yhdessä luottamuksellisen ilmapiirin, jossa saimme hullutella uusilla ideoilla.

Laaja tehtävänanto haastoi meidät rajaamaan ideat selkeäksi varainhankinnan suunnitelmaksi. Oli mahtavaa huomata, kuinka ideoistamme syntyi pikkuhiljaa yhä selkeämpi kokonaisuus. Haasteen yksi parhaista puolista oli päästä tutkailemaan myös muiden järjestöjen suunnitelmia, sillä saimme niistä uusia näkökulmia omaan ajatteluun.

Intensiivisen työskentelyn myötä Teams-tapaamisemme saattoi ajoittain venyä jopa viiteen tuntiin. Näiden keskustelujen aikana kävimme yhdessä läpi laajaa tunneskaalaa – ilon hetkistä turhautumisen tunteisiin. Voisi myös todeta, että haasteen myötä vuorovaikutus- ja ryhmätyötaidotkin karttuivat, sillä töitä oli tehtävä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Näillä opeilla pääset alkuun varainhankinnan kanssa

• Varainhankinta ei ole kerjäämistä
• Varainhankinta ei ole tylsää
• Varainhankinta ei ole rakettitiedettä

Varainhankinta on merkityksellistä yhteistyötä. Siinä korostuu kaikkien osapuolten arvostaminen ja sen osoittaminen, esimerkiksi kiittämällä. Varainhankinnassa on tärkeää huomioida yleisön tarpeet ja toiveet, ja vastattava kysymykseen: ”Miksi?”. On hyvä pohtia: miksi teemme tätä, miksi ja mihin tarvitsemme varoja.

Vaikka järjestöhaasteen aihe tuntuisi vieraalta, kannustamme lähtemään rohkeasti mukaan hakemaan oppeja, olit sitten aktiivinen järjestötoimija tai muuten vain janoat itsesi kehittämistä. Taidosta voi olla hyötyä monessa paikassa. Mekin olemme päässeet hyödyntämään näitä syntyneitä taitoja ainejärjestötoiminnan lisäksi myös esimerkiksi työnhaussa.

Varainhankintaa on jatkuvasti ympärillämme. Ole utelias, ja tarkkaile rohkeasti ympärilläsi tapahtuvaa!

Money Makers kiittää ja kuittaa!

Teksti: Ilona Riihimäki, Andrea Liimatainen, Siiri Niemi-Pynttäri ja Amanda Pösö