Specialla on toiminut viime vuoden lopulta alkaen projektipäällikön saappaissa historiaa opiskeleva Vuokko Schoultz (HuK). Nyt on hyvä hetki esitellä hieman tarkemmin, minkälainen tyyppi on ollut vastuussa uuden opiskelijatapahtuman konseptoinnista ja vuoden suurimman humanistiopiskelijoille suunnatun tapahtuman toteuttamisesta.

Moikka! Kuka olet ja mitä teet Specialla?

Olen Vuokko Schoultz ja toimin Specialla projektipäällikkönä kahdessa opiskelijatapahtumassa: Humanisti Huipulle -tapahtumassa ja Järjestöhaasteessa.

Olet hissan opiskelija, mitkä näet teidän vahvuuksiksi?

Historioitsijat hahmottavat asioita menneisyydestä käsin, minkä kautta me näemme sen, miten olemme päässeet nykyhetkeen. Osaamme hahmottaa yhteiskunnallisten ilmiöiden juuria, ja syy- ja seuraussuhteita sekä myös sitä, minkä takia ihmiset toimivat niin kuin he toimivat yhteiskunnallisessa kontekstissa. Se, että tarkastelemme asioita historiallisesta näkökulmasta, mahdollistaa rauhallisen ja analyyttisen päätöksenteon monissa tilanteissa. Olemme siis tottuneet olemaan hätkähtämättä vähästä.

Historian tutkintorakenne on melko vapaa, joten opiskelijalla on suuri vastuu oman tutkinnon kasaamisesta. Kun tutkinnosta ei valmistuta mihinkään ammattiin suoraan, niin välillä oman urapolun löytäminen vaatii paljonkin työtä. Mutta juuri se kehittää tahattomastikin päämäärätietoisuutta. Meidän tutkinto on laaja-alainen ja mahdollistaa monet tehtävät!

Millaisena näet humanistien tulevaisuuden?

Hyvin valoisana. Nykyään puhutaan paljon tekoälystä ja automatisaatiosta, ja monien nykyisten tehtävien katoamisesta sen myötä. Olen kuitenkin humanistina luottavainen, sillä humanismissa on kuitenkin kyse ihmisyydestä. Niin kauan, kun maapallolla on ihmisiä, tarvitaan myös humanisteja!

Jos hypätään hetkeksi tuohon Humanisti Huipulle -tapahtumaan, mistä siinä on kyse?

Se on vuoden suurin humanisteille ja generalisteille suunnattu työelämätapahtuma, jonka tavoitteena on antaa konkreettisia taitoja tulevaisuuden työelämään ja tarjota tietoa erilaisista mahdollisuuksista. Tämän vuoden teemoina ovat itsensä johtaminen, projektin hallinta ja tietysti tulevaisuuden työelämä.

Mikä on ollut siisteintä tapahtumaa tehdessä?

Tapahtuman tekijänä on ollut hienoa päästä tekemään opiskelijoiden edunvalvontatyötä. Olen päässyt inspiroimaan humanisteja ja tuomaan heille itsevarmuutta siihen, että me hahmotettaisiin se oma osaaminen helpommin. Generalistialoilla kun ei valmistuta suoraan tiettyyn ammattiin, niin on arvokasta saada tietoa eri mahdollisuuksista. Siinä Humanisti Huipulle on juuri tärkeä, koska sen tavoitteena on tuoda esiin humanistien osaamista eri muodoissa.

Mitä odotat itse tapahtumalta eniten?

Olen aika innoissani Ella Gustafssonin projektinhallinnan workshopista. Uskon, että se antaa valmiuksia niin työelämää kuin myös opiskeluja ajatellen.

Entä kerrotko hieman tuosta Järjestöhaasteesta?

Järjestöhaasteeseen ehtii itseasiassa ilmoittautua vielä tänään! Sen tavoitteena on lisätä opiskelijoiden työelämätaitoja, kuten tiimityötaitoja sekä ongelmanratkaisutaitoja. Siihen ilmoittaudutaan järjestöittäin, missä jokainen tiimi pääsee ratkaisemaan Muotoilutoimisto Polun suunnittelemaa palvelumuotoiluun pohjautuvaa haastetta, jolla kehitetään oman järjestön toimintaa jäsenlähtöisesti.

Mikä sinua kiehtoo palvelumuotoilussa?

Tätä tehdessä on ollut siistiä päästä tutustumaan uusiin työelämän trendeihin ja miten niitä voi hyödyntää omassa toiminnassaan. Mielestäni erityisen kiinnostavaa on pohtia sitä, miten järjestöjen toimintaa voidaan parantaa palvelumuotoilulla.

Mikä on ollut antoisinta näitä projekteja tehdessä?

Uuden oppiminen. Humanisti Huipulle -tapahtumaa tehdessä on oppinut todella paljon tapahtumatuotannosta ja yhteistyöstä muiden ihmisten kanssa. Järjestöhaasteessa puolestaan inspiroivinta on ollut se, että on päässyt kehittämään jotain ihan uutta oman luovuuden pohjalta.

Mitä osallistujien kannattaa odottaa näiltä kahdelta kokonaisuudelta?

Ainakin inspiroitumista uuden edessä. Humanisti Huipulle tarjoaa innostavia uratarinoita ja kannustaa uskomaan itseen sekä tuo itsevarmuutta työnhakuun. Järjestöhaasteelta puolestaan kannattaa odottaa sitä, että pääsee parantamaan omia verkostoitumis- ja tiimityöskentelytaitoja sekä tietysti oppimaan innostavia juttuja hieman pilke silmäkulmassa.

Mahtavia tapahtumia siis edessä!