Maksamalla jäsenmaksun kesätöistä kerrytät työssäoloehtoa. Jos jäät työttömäksi, mutta olet täyttänyt työssäoloehdon, voit nostaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Työssäoloehto täyttyy, kun olet tehnyt yhteensä 26 viikkoa (eli noin kaksi kesää) töitä vähintään 18 h/vko, ollut ammattiliiton sekä työttömyyskassan jäsen ja maksanut jäsenmaksun. Työstä tulee saada työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, vähimmäispalkka kokoaikatyöstä on 1187 euroa/kk. Erityiskoulutettujen työttömyyskassan Erkon jäsenmaksu sisältyy Specian jäsenmaksuun. Voit tarkistaa meiltä, kuulutko työttömyyskassaan.

Ansiosidonnainen työttömyysturva määrittyy sen mukaan, minkä verran olet tienannut ennen työttömyysjaksoa. Kelan peruspäiväraha on kaikille sama. Jos olet ennen työttömyysjaksoa tienannut noin 1500 €/kk, ansiosidonnainen on reilut 1000 €/kk. Kelan peruspäiväraha on 700 €/kk. Katso oheinen taulukko.

Lue myös Akavan Erityisalojen opiskelija- ja nuorisoasiamiehen Amalia Ojasen blogikirjoitus Kesätöiden taloudellinen merkitys on nuorelle suurempi kuin tulee ajatelleeksi