Viime aikoina keskustelussa on ollut työttömyyskassojen tulevaisuus. Yleinen ansioturva haastaisi meidät ammattijärjestöt kehittämään palveluitamme, sillä kassaan kuuluminen on nyt ollut osana palvelupalettiamme. Me Speciassa olemme ottaneet jo haasteen vastaan ja haluamme, että meihin ei kuuluta vain kassan takia.  

Kuuntelin eilen Ylen Politiikkaradiota, jossa valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander pohti keinoja kansantaloutemme uudistamiseen ja työllisyysasteen nostamiseen. Mieleeni tuli helmikuussa julkistettu OECD:n maaraportti, jossa esitettiin keinoja samoihin ongelmiin. OECD:n raportissa nostettiin esille myös tarve ansiosidonnaisen työttömyysturvan kattavuuden arvioinnista.  

Nykyinen työttömyysturvajärjestelmämme perustuu ajatukselle vakuuttamisesta. Maksamalla työttömyyskassan jäsenyyttä joko osana ammattijärjestön jäsenyyttä tai suoraan kassalle ”vakuutat” itsesi mahdollisen työttömyyden varalta. Monelle kassan etuus on edelleen yksi tärkeimmistä syistä kuulua myös ammattijärjestöön. Mitä tapahtuisi ammattijärjestöille, jos tämä syy järjestäytymiselle poistuisi?   

Osana viime vuotista tulevaisuustyötämme pohdimme Speciassa myös tätä kysymystä. Totesimme, että haluamme tarjota jäsenillemme niin hyvät palvelut, niin edunvalvonnan kuin osaamisen kehittämisenkin näkökulmasta, että ansiosidonnainen työttömyysturva ei ole jäsenillemme syy kuulua meihin. Olemme suorastaan pettyneitä, jos näin on! 

Meitä specialaisia löytyy hyvin erilaisista työpaikoista, kaikilta eri sektoreilta, ympäri Suomea. Työpaikoilta ei usein löydy kollegiaalista tukea, sillä saatamme olla ainoa alamme asiantuntija työyhteisössä. Kaipaamme verkostoja, mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen tai jopa ihan uutta suuntaa urallemme. Saatamme tarvita mentoria sparraamaan meitä kehittymään työssämme tai apua uuden yrityksen perustamiseen. Janoamme uusia näkökulmia, ideoita ja mahdollisuuksia inspiroitua. Haluamme oppia uutta ja kehittää itseämme. Näistä tarpeista syntyy järjestömme olemassaolon merkitys, ei ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.   

 Vaikka paljon on vielä tehtävää, uskon, että olemme oikealla tiellä. Edunvalvonta lakipalveluiden, neuvottelutoiminnan ja palkkaneuvonnan osalta ovat perustellusti peruslupauksemme keskiössä, ja takaavat turvan työuran vaiheisiin. Syksyllä käynnistyvä mentorointiohjelmamme ja etätyömahdollisuuksia tarjoava SpeciaHubimme sekä koulutustemme moninainen kirjo vastaavat tarpeisiin osaamisen kehittämisestä ja verkostoitumisesta.  

Lokakuussa valmistuu sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) käynnistämä selvitys siirtymisestä yleiseen ansioturvaan. Yhdenvertaisuus on meille Speciassa tärkeä arvo ja siitäkin näkökulmasta selvitys on erittäin tervetullut, sillä jokaisella työttömällä tulisi olla mahdollisuus samanarvoiseen tukeen! Odotamme mielenkiinnolla selvityksen tuloksia ja kehitämme samalla palveluitamme vastaamaan vieläkin paremmin kasvavan jäsenkuntamme tarpeita.  

Saara Paavola Toiminnanjohtaja