Jäsenmaksu-uudistuksen usein kysytyt kysymykset

Specian syyskokous päätti jäsenmaksun muuttamisesta kiinteäksi summaksi kaikille jäsenille. Jatkossa jäsenmaksu on yksinkertaisempi, selkeämpi ja helpompi maksaa. Muutokset palkassasi eivät enää vaikuta jäsenmaksun suuruuteen, eikä sinun tarvitse maksaa jäsenmaksua esimerkiksi lomarahoista, ylityökorvauksista tai luontoiseduista. Muutoksesta huolimatta jäsenmaksu on edelleen verovähennyskelpoinen ja työnantajaperinnän mahdollisuus säilyy.


Miten muutos vaikuttaa jäsenmaksuuni?

Maksat jatkossa kuukausittain kiinteää jäsenmaksua. Kiinteän jäsenmaksun suuruus on joka kuukausi sama riippumatta palkastasi. Monien jäsenten kohdalla kuukausittainen jäsenmaksu tulee muuttumaan muutoksen myötä.

Muutokset palkassasi eivät enää vaikuta jäsenmaksun suuruuteen, eikä sinun tarvitse maksaa jäsenmaksua esimerkiksi ylityökorvauksista, luontaiseduista tai lomarahoista. Muutoksista huolimatta jäsenmaksu on edelleen verovähennyskelpoinen ja työnantajaperinnän mahdollisuus säilyy.

Mihin jäsenmaksuluokkaan kuulun?

Pidä jäsentietosi ajan tasalla, jotta voit maksaa jäsenmaksusi sinun tilanteeseesi sopivan jäsenmaksuluokan mukaisesti. Voit päivittää tietosi jäsenen verkkoasioinnissa. Lähetämme maksutiedot sinulle myös postitse. Voit päivittää yhteystietosi tarvittaessa jäsenen verkkoasioinnissa.

Jäsenmaksuluokat 1.1.2022 alkaen

Palkansaajajäsen: 29€/kk 

Jos olet palkkatyössä, maksat kiinteän jäsenmaksun riippumatta palkkasi suuruudesta sekä vuoden aikana saamistasi lomarahoista, ylityökorvauksista ja luontoiseduista. Maksu maksetaan myös ns. tukipaketista irtisanomistilanteessa.

Alennettu jäsenmaksu: jos työskentelet osa-aikaisesti (60% tai alle), voit hakea jäsenmaksulle alennusta. Alennettu jäsenmaksu on 16€/kk. Jäsenen pitää hakea alennusta itse ja toimittaa todistukseksi työsopimus, josta osa-aikaisuus ilmenee. Alennus myönnetään hakemuksen saapumiskuukauden alusta lähtien. 

Työttömyyskassan jäsenyys sisältyy kuukausimaksuun. 

Työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla oleva jäsen: 23€/kk.
Jos sinulla ei ole palkkatuloja vaan saat työttömyyskassasta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Jäsenmaksun suuruus on sama riippumatta työttömyyspäivärahan suuruudesta. Jos olet kassan etuudella, maksat jäsenmaksun jatkossa itse. Muutos ei vaikuta kassan etuuksien maksuun. Kassa maksaa etuutesi kuten aiemminkin. 

Minimijäsenmaksu 8€/kk. 
Maksat minimijäsenmaksua, jos et ole palkkatyössä tai Erko-kassan/muun työttömyyskassan etuudella.

Minimijäsenmaksu koskee esim. seuraavia tilanteita:

 • olet perhevapaalla (Huom! Jos työnantajasi maksaa kolmen ensimmäisen äitiysvapaakuukauden palkan, niiltä kuukausilta maksetaan normaali jäsenmaksu.)
 • saat apurahaa
 • saat aikuiskoulutustukea
 • olet palkattomalla sairaslomalla
 • saat kuntoutustukea
 • saat omaishoidontukea
 • olet työtön tai lomautettu ja saat Kelan etuutta
 • työskentelet ulkomailla (ei lähetetty).

Freelancer työsuhteessa: 8 €/kk

Ammatinharjoittajat ja yrittäjät 10€/kk.  

Eläkeläinen 8€/kk.  

Opiskelija: 6€/kk
Opiskelijan jäsenmaksuun ovat oikeutettuja läsnäolevaksi ilmoittautuneet päätoimisesti opiskelevat tutkinto-opiskelijat. Opiskelijat maksavat samaa summaa kuukausittain riippumatta opintojen ohessa tehdyn työn määrästä tai siitä, työskenteleekö palkkatyössä opintojen ohella.

Kunniajäsen sekä varusmies- tai siviilipalveluksessa oleva jäsen on vapautettu jäsenmaksusta. 

Olen ennen maksanut minimijäsenmaksua, miten tilanteeni muuttuu?

Minimimaksun suuruus pysyy samana ja sen piirissä ovat samat ryhmät, eli perhevapaalla olevat, apurahaa saavat, aikuiskoulutustukea saavat, palkattomalla sairaslomalla olevat, kuntoutustukea tai omaishoidontukea saavat. Kelan etuutta saavat työttömät ja ulkomailla työskentelevät (ei lähetetty).

Olen eläkkeellä, miten tilanteeni muuttuu?

Eläkeläisten jäsenmaksun pysyy ennallaan, eli se on 8€/kk.

Olen työsuhteessa työskentelevä freelancer, miten tilanteeni muuttuu?

Jäsenmaksusi muuttuu minimijäsenmaksuksi, eli jatkossa jäsenmaksusi suuruus on 8€/kk.

Olen ammatinharjoittaja tai freelancer, miten tilanteeni muuttuu?

Jäsenmaksusi laskee, eli jatkossa jäsenmaksusi on 10€/kk. Aiemmin ammatinharjoittajien ja yrittäjien jäsenmaksu on ollut 200€/vuosi.

Milloin jäsenmaksu muuttuu?

Muutokset astuvat voimaan 1.1.2022 eli tammikuun jäsenmaksu maksetaan jo uuden jäsenmaksuluokan mukaisesti.

Mitä toimenpiteitä muutos edellyttää minulta?

Varmistathan, että sähköpostisi ja muut tietosi ovat ajan tasalla jäsenen verkkoasioinnissa. Tulet saamaan uuden laskun sähköpostiisi alkuvuonna 2022.  Jäsenmaksusi määräytyy automaattisesti jäsenen verkkoasioinnissa olevien tietojen perusteella.

Jos olet jo aiemmin ollut työnantajaperinnässä, sinun ei lähtökohtaisesti tarvitse itse tehdä mitään. On kuitenkin hyvä varmistaa vielä vuoden ensimmäisestä palkkaerittelystä, että jäsenmaksu on suoritettu oikein.

Huom! Jos olet esim. opiskelija, harjoittelija tms. tilapäinen työntekijä tai työskentelet osa-aikaisena työntekijänä (60 % tai alle kokoaikatyöstä), työnantajaperintäsi päättyy 31.12.2021. Saat meiltä alkuvuodesta jäsenmaksulaskun vuodelle 2022. Työnantajaperinnän jatkamisesta saat neuvoja Akavan Erityisalojen jäsenpalvelusta.

Miten voin hakea alennettua jäsenmaksua?

Jos työskentelet osa-aikaisesti (60% tai alle), voit hakea jäsenmaksulle alennusta. Alennettu jäsenmaksu on 16€/kk. Jäsenen pitää hakea alennusta itse ja toimittaa todistukseksi työsopimus, josta osa-aikaisuus ilmenee. Alennus myönnetään hakemuksen saapumiskuukauden alusta lähtien. 

Minulla on maksurästejä vuodelta 2021, muuttuvatko ne?

Vuoden 2021 jäsenmaksurästit maksetaan vuoden 2021 maksun mukaan, vaikka maksaisit ne vuoden 2022 puolella. Vuoden 2021 jäsenmaksu on 1 % ansiotuloistasi.

Tuleeko kiinteä jäsenmaksu prosenttimaksun päälle?

Ei tule. Uudistuksessa prosenttimaksu poistuu kokonaan.

Miten maksan jäsenmaksun jatkossa?

Voit maksaa jäsenmaksun Akavan Erityisalojen verkkoasioinnissa tai saamiesi maksutietojen perusteella omassa verkkopankissasi. Voit edelleen valtuuttaa työnantajan perimään jäsenmaksun suoraan palkastasi.

Huom! Jos olet esim. opiskelija, harjoittelija tms. tilapäinen työntekijä tai työskentelet osa-aikaisena työntekijänä (60 % tai alle kokoaikatyöstä), työnantajaperintäsi päättyy 31.12.2021. Saat meiltä alkuvuodesta jäsenmaksulaskun vuodelle 2022. Työnantajaperinnän jatkamisesta saat neuvoja Akavan Erityisalojen jäsenpalvelusta.

Voiko jäsenmaksun laskun saada e-laskuna?

Jäsenmaksua ei valitettavasti vielä saa e-laskulla omaan verkkopankkiin. Kehitämme jäsenmaksun maksamisen tapoja aktiivisesti ja työskentelemme ahkerasti sen eteen, että saisimme e-laskun käyttöön vuoden 2022 aikana.

Käytän työnantajaperintää, tarvitseeko minun ilmoittaa mahdollisesta muutoksesta palkanlaskentaan?

Sinun ei tarvitse itse tehdä ilmoitusta, vaan me teemme ilmoituksen palkanlaskentaan puolestasi. On kuitenkin hyvä varmistaa vielä vuoden ensimmäisestä palkkaerittelystä, että jäsenmaksusi on suoritettu oikein. 

Huom! Jos olet esimerkiksi opiskelija, harjoittelija tms.tilapäinen työntekijä, työnantajaperintäsi päättyy 31.12.2021. Saat meiltä alkuvuodesta jäsenmaksulaskun vuodelle 2022. Työnantajaperinnän jatkamisesta saan neuvoja Akavan Erityisalojen jäsenpalvelusta.

Muuttuuko jäsenmaksu kiinteäksi myös muissa Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksissä?

Specian lisäksi neljä muuta Akavan Erityisalojen jäsenyhdistystä siirtyy käyttämään kiinteää jäsenmaksua.

Mitä jäsenmaksuuni kuuluu?

Liittoon kuuluminen on työelämän vakuutus. Oman liittosi Specian jäsenenä saat moniosaajien tarpeisiin vastaavia ja asiantuntijuuttasi kehittäviä jäsenpalveluja. Teemme laadukasta edunvalvontaa ja neuvottelemme työehdoista koko ammattialalle. Tarjoamme sinulle monipuolisia osaamisen kehittämisen ja urasuunnittelun palveluita ja tuemme sinua työurasi eri kohdissa ammattitaidolla ja tarpeitasi kuunnellen. Specian jäsenmaksuun sisältyvät jatkossakin Akavan Erityisalojen jäsenyys sekä työttömyyskassamme Erkon jäsenmaksu.

Jäsenpalveluitamme ovat mm.:

 • Palkka- ja työnhakuneuvonta
 • Työsuhdeneuvonta
 • Hyvinvoinnin tukipalvelut
 • Monipuoliset urasuunnittelupalvelut
 • Lakipalvelut (työsuhdejuristi & perhe- ja perintöoikeudellinen neuvonta)
 • Maksuttomat koulutukset ja tilaisuudet
 • Mentorointiohjelma
 • Kattavat vakuutukset (vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus, vastuu- ja oikeusturvavakuutus)
 • Ostoetuja Member+-palvelusta (esim. edullisempi asuntolaina Danske Bankista)

Miksi ammattiliiton jäsenyys on kalliimpi kuin pelkän työttömyyskassan jäsenyys?

Liittoon kuuluminen on työelämän vakuutus. Oman liittosi Specian jäsenenä saat moniosaajien tarpeisiin vastaavia ja asiantuntijuuttasi kehittäviä jäsenpalveluja. Teemme laadukasta edunvalvontaa ja neuvottelemme työehdoista koko ammattialalle. Tarjoamme sinulle monipuolisia osaamisen kehittämisen ja urasuunnittelun palveluita ja tuemme sinua työurasi eri kohdissa ammattitaidolla ja tarpeitasi kuunnellen.

Työttömyyskassan jäsenyys on halvempi, koska se ei tarjoa muita palveluita kuin ansiosidonnaisen päivärahan. Kassat eivät neuvottele työehdoista ja yleiskorotuksista, toisin kuin ammattiliitot. Kassat eivät myöskään tue sinua henkilökohtaisesti työurasi murroskohdissa esimerkiksi palkkaneuvonnan, työnhaun ja osaamisen kehittämiseen liittyvissä teemoissa.

Onko jäsenmaksussa eroa, jos en kuulu kassaan?

Ei ole. Työttömyyskassan jäsenyys sisältyy jäsenmaksun hintaan.

Miten jäsenmaksumuutos vaikuttaa palveluihin?

Tulet jatkossakin saamaan meiltä parhaat palvelut moniosaajien tarpeisiin. Osaamisen kehittämisen ja urasuunnittelun palvelumme pysyvät laadukkaina ja ajankohtaisina. Kehitämme palveluitamme jatkuvasti ja suunnittelemme myös uusia palveluita vuodelle 2022.


Kaipaatko lisätietoja muutoksesta tai etkö löytänyt kysymykseesi vastausta?

Emmekö vastanneet vielä kysymykseesi? Kysy lisää laittamalla meille sähköpostia toimisto@specia.fi. Palaamme kaikkiin viesteihin mahdollisimman pian. Lisäksi täydennämme tämän sivun kysymyksiä ja vastauksia tarpeen vaatiessa. Ajankohtaisimman tiedon löydät jatkossakin tältä sivulta.

Jos sinua mietityttää jäsenmaksun maksamisen käytännön asiat, otathan silloin yhteyttä Akavan Erityisalojen jäsensihteereihin:

Puhelin 0800 135 370 (numero on maksuton)
Puhelinaika ma-pe klo 9 – 16.
Sähköposti: jasenpalvelut@akavanerityisalat.fi

Muista mainita viestissä koko nimesi ja jäsennumerosi tai syntymäaikasi.


Opiskelijoiden UKK

Tarvitseeko minun opiskelijana maksaa jäsenmaksua?

Kyllä, jatkossa kaikki opiskelijat maksavat opiskelijan jäsenmaksua 6 €/kk.

Kuka on oikeutettu opiskelijan jäsenmaksuun?

Opiskelijan jäsenmaksuun ovat oikeutettuja läsnäolevaksi ilmoittautuneet päätoimisesti opiskelevat tutkinto-opiskelijat. Opiskelijat maksavat samaa summaa kuukausittain riippumatta opintojen ohessa tehdyn työn määrästä.

Miksi opiskelijoiden jäsenyys muuttuu maksulliseksi?

Opiskelijat ovat aiemmin olleet vapautettuna jäsenmaksusta vain siinä tapauksessa, jos he eivät tee opintojen ohessa töitä. Moni opiskelija kuitenkin myös työskentelee opintojen ohessa ja maksaa työstä saaduista tuloista jäsenmaksua. Jäsenmaksun maksaminen on tulevaisuudessa helpompaa, kun jäsenmaksun suuruutta ei tarvitse erikseen laskea vaihtelevien tulojen mukaan.

Kiinteällä jäsenmaksulla turvataan työttömyyskassan työssäoloehdon kertyminen, sillä kaikki työskentelysi huomioidaan automaattisesti. Lisäksi jäsenmaksulla rahoitetaan opiskelijallekin tärkeitä oman osaamisen kehittämisen ja työllistymisen palveluita ja taataan näiden palveluiden jatkuvuus.

Olen työskennellyt opintojen ohessa, miten uusi jäsenmaksu vaikuttaisi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaani?

Kun olet liittymisen yhteydessä valinnut myös työttömyyskassan jäsenyyden, kertyy ansiosidonnainen työttömyysturva ja työssäoloehto samalla tavalla. Uusi jäsenmaksu takaa sen, että kaikki työssäoloehtoa kerryttävä työskentelysi huomioidaan automaattisesti. Sinun ei tarvitse jatkossa laskea jäsenmaksusi suuruutta saamastasi palkasta. Jos et työllisty valmistumisen jälkeen ja olet kerryttänyt työssäoloehdon opintojesi aikana, olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Liityin Speciaan aiemmin, siirrynkö maksamaan uutta jäsenmaksua?

Kyllä, uusi jäsenmaksu tulee kaikille voimaan 1.1.2022.

Kuulun jo toiseen liittoon, voinko kuulua myös Speciaan?

Voit liittyä myös Speciaan, kun maksat jäsenmaksua. Muista huolehtia siitä, että työttömyyskassan jäsenyytesi on jomman kumman liiton kautta voimassa.