Specian puheenjohtaja vaihtui tammikuussa. Haastattelimme uutta puheenjohtajaa Pasia tämän vuoden teemoista sekä Specian ja jäsenistön tulevaisuuden näkymistä.

Espoosta kotoisin oleva Pasi Hario aloitti tammikuussa Specian puheenjohtajana. Tällä hetkellä työn alla on gradu Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuksen maisteriohjelmaan. Taustalla on monipuolinen työhistoria ja jo yksi palautettu gradu Helsingin yliopistolle yleisestä historiasta.

– Kun katson taaksepäin työ- ja opiskeluhistoriaani, voi sitä pitää aika tyypillisenä x- ja y-sukupolven polkuna. Takana on toistakymmentä eri työpaikkaa aina näyttöjen tuotantolinjalta kansanedustajan avustajaksi ja varastomiehestä rauhanturvaamiseen. Sukupolvelleni tyypilliset muutokset, toimeentulon epävarmuus sekä jatkuva tarve kehittää omaa osaamista ovat minulle itsestään selvyyksiä.

Kun ylioppilaskunta-aktiivi löysi ammattijärjestön

Pasin ja Specian yhdisti tiedekuntajärjestö Humanisticumin yhteistyö Specian kanssa.

– Tutustuin Speciaan vuonna 2007, kun luotsaamani Humanisticum viritteli yhteistyötä Specian kanssa. Innokkaalle ylioppilaskunta-aktiiville avautui paikka Specian hallituksen opiskelijajäsenenä 2012 ja siitä lähtien olen ollut yhtä vuotta lukuun ottamatta hallituksessa. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on ollut minulle aina tärkeää. Kun valmistuin, täytyi opiskelijaliikkeen jättämä aukko korvata toisella liikkeellä! Valinta ei ollut huono, sillä Specian toiminta on ollut hauskaa, vaikuttavaa ja merkityksellistä!

Tuhannen taalan paikka

Pasin mukaan Specialla menee tällä hetkellä hyvin, sillä jäsenistö kasvaa ja talous on vakaalla pohjalla.

– Toimistomme tekemä opiskelija­toiminta ja eritoten valmistumisen jälkeinen jäsenpito on tervehdyttänyt jäsenpyramidiamme. Taloutemme on varsin vakaalla pohjalla ja jäsenpalvelumme ovat kilpailukykyisiä. Erityisesti olemme panostaneet jäsenkoulutuksiin – elinikäisen oppimisen merkitys on hyvin tiedostettu jäsenistössämme.

”Johtajuus, luovuutta vaativat asiantuntijatyöt sekä koulutus ovat varmasti aloja, jotka tulevat säilymään ja suhteellisesti kasvamaan.”

Kuplassa emme kuitenkaan elä, sillä ay-liikkeen ja yhteiskuntamme tila haastaa myös Specian. – Laakereille emme saa jäädä lepäämään, vaan tulevaisuuteen on varauduttava. Meillä on juuri nyt tuhannen taalan paikka pohtia, millainen on Specian tulevaisuus tekoälyn, kansainvaelluksen, kestävyysvajeen ja ilmastonmuutoksen maailmassa.

Tulevaisuuden työmarkkinoilla monet rutiinitehtävät tulevat automatisoitumaan, jopa lakimies- ja lääkäripalveluita myöten. Miten käy specialaisten alojen?

– Jos heittäytyy hieman visioimaan, niin tulevaisuus on Specialle mahdollisuuksia täynnä. Johtajuus, luovuutta vaativat asiantuntijatyöt sekä koulutus ovat varmasti aloja, jotka tulevat säilymään ja suhteellisesti kasvamaan. Ei kuulosta pahalta jäsenistöämme ajatellen!

Jäsenillä päällekkäisiä statuksia

Specian nykyisten palveluiden haasteina ovat epätyypilliset työsuhteet ja jäsenten päällekkäiset statukset. Jäsen voi olla samaan aikaan opiskelija, yrittäjä ja käydä keikkatöissä.

– Tämän tyyppisiä jäseniä onkin jo paljon, mutta emme tiedä juurikaan heidän tarpeistaan! Meidän tuleekin kyetä palvelemaan paremmin itsensä työllistäjiä ja monesta eri lähteestä elantonsa saavia jäseniämme.

Pasi toimii myös Akavan Erityisalojen hallituksen varapuheenjohtajana ja halu vaikuttaa myös kattojärjestömme tulevaisuuteen on suuri.

– Uskon siihen, että asiantuntijuuden ja johtajuuden Specia on juuri oikea järjestö viemään uutta näkemystä Akavan Erityisalojen tasolle. Laajemmin meidän tulee vaikuttaa myös siihen, että työmarkkinat ja sosiaaliturvaverkkomme ei rakennu vain työelämän voittajien ehdoilla.

Ketterä Specia ja jähmeä AY-liike

Ay-liikkeen vanhakantainen organisaatiorakenne on haaste meille kaikille liikkeessä toimiville.

– Specia on jäsenistönsä summa. Nykyään ihmiset kiinnittyvät vapaaehtoistyöhön pienemmällä panoksella ja aikajänteellä. Meidän tulisikin mahdollistaa ketterämpiä, jäsenlähtöisiä projekteja. Specian tulisi muuttua palveluiden tuottajasta myös jäsenlähtöisten palveluiden mahdollistajaksi. Hyvänä esimerkkinä tästä on ollut Specian itseorganisoitunut kasvatustieteilijöiden verkosto, joka järjestää toimintaa omaehtoisesti, mutta Specian tuella.

– Kenties tulevaisuudessa jäsenet voisivat tunnistaa vaikkapa koulutustarpeen, ottaa yhteyttä Speciaan ja pyytää tukea ja markkinointiapua vaikkapa palvelumuotoilun kurssin järjestämiseksi Helsingissä!

”Meidän tulee vaikuttaa myös siihen, että työmarkkinat ja sosiaaliturvaverkkomme ei rakennu vain työelämän voittajien ehdoilla.”

Vuoden teemana tulevaisuuden työelämä

Pasi lähtee ensimmäisenä puheenjohtaja vuotenaan luotsaamaan Specian tulevaisuustyötä.

– Antropologisen teorian mukaan yhteisöistä löytyy aina henkilöitä, jotka haluavat saattaa visionsa yhteisöstä käytäntöön ja kuvittelevat omansa olevan sitä kurateinta kamaa!

– Erityisesti oma taustani tulevaisuudentutkimuksessa veti luotsaamaan tämän vuoden teemaa ”Tulevaisuuden työelämä” sekä Demos Helsingin fasilitoimaa tulevaisuus- ja strategiaprosessiamme. Toivottavasti saamme myös jäsenistömme innostettua mukaan tekemään yhteistä tulevaisuuttamme!


 

Tule mukaan tekemään Specian tulevaisuutta

Tämä vuosi on Specian tulevaisuuden vuosi. Specian hallitus vetäjänään Pasi Hario aloitti tammikuun lopussa Specian tulevaisuustyön pohtimalla miltä näyttää Specia vuonna 2030 ja millaisin askelmin sinne pääsisimme.

Tulevaisuustyötä on kanssamme tekemässä ajatushautomo Demos Helsinki, jolla on monipuolista kokemusta erilaisista tulevaisuuden työelämää koskettavista hankkeista.

Tulevaisuus- ja strategiatyömme jatkuu maaliskuussa jäsenkyselyllä, johon toivomme mahdollisimman monen specialaisen vastaavan.

– Palautteestahan ei ole mitään hyötyä, jos siihen vastaavat vain ihastuttavan peruspositiiviset aktiivit ja onneksi vain pieni joukko jo eropäätöksen tehneitä jäseniä, Pasi pohtii ja toivoo ennen näkemätöntä suosiota kyselylle.

Tulevaisuustyö huipentuu Demos Helsingin kanssa järjestettävään tulevaisuustyöpajaan Specian kevätkokouksessa 29.4.

– Rohkaisisinkin teitä kaikkia tulemaan paikalle uskaliaasti ja luovasti pohtimaan sekä haastamaan, mikä olisi teidän unelmienne Specia!, Pasi kannustaa.